Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Winkelsteegseweg

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Winkelsteegseweg in Nijmegen Zuid:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Zuid.    


 

      

   

   

 
   





Landgoed De Winkelsteegh
   logo NG dubbel rood 2 non bold

Aan de Winkelsteegseweg en ingeklemd tussen Hatert en het Maas-Waalkanaal ligt het vroegere Landgoed de Winkelsteegh, wat dateert uit de late middeleeuwen. Het herenhuis op de foto herinnert aan die tijd.

De eerste vermelding komt uit 1470, toen het de ‘Hofstede ter Hatert’ werd genoemd. In 1655 werd de hofstede eigendom van toenmalige burgemeester van Nijmegen Anthonis Vos en hij gaf het de naam ‘De Winckelsteegh’. Toen meester Leonard de Beyer het landgoed in 1690 van de familie Vos kocht, bestond het uit een herenhuis, twee tuinen, een oprijlaan met beuken, een koetshuis, een stal en twee boerderijen.

Pas in 1811 kreeg het herenhuis zijn huidige vorm (zie foto). Eigenaar Jean-Baptiste de la Couture liet het toen in neoclassicistische stijl herbouwen: het werd een blokvormig, symmetrisch gebouw met een verhoogde bel-etage, die toegankelijk werd gemaakt door een natuurstenen trap. Het souterrain was de werkruimte voor het personeel, hier was onder andere ook de keuken.

DSC 1157 4 edited ShiftN naamNa de dood van Jean-Baptiste in 1833 werd het landgoed door zijn erfgenaam verkocht aan luitenant-generaal Adriaan Meyer. Hij overleed in 1842 en werd begraven bij de Hatertse kapel aan de Vossendijk. Toen deze kapel in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd afgebroken, is Meyers grafsteen op het terrein van De Winckelsteegh geplaatst.

Nadat het landgoed enige tientallen jaren door enkele hooggeplaatste militairen was bewoond, kwam het in 1878 in handen van grootgrondbezitter Theodoor Dobbelmann. Het huis werd twee jaar door zusters bewoond, vooraleer Dobbelmann er in 1881 zelf zijn intrek nam. In 1907 werd De Winckelsteegh samen met zijn andere eigendommen ondergebracht in een naamloze vennootschap.

Na de Tweede Wereldoorlog betrok de Titus Brandsmastichting het gebouw enige tijd en vanaf 1959 zaten er de zusters Franciscanessen Penitenten-Recollectinen van Etten-Leur, die hier geestelijk gehandicapte kinderen verzorgden. De taak van de zusters werd in 1971 overgenomen door de Stichting De Winckelsteegh. Het 22 hectare tellende landgoed werd deels bebouwd met paviljoens, maar heeft zijn bosrijke karakter goed behouden.

Hoewel van binnen geheel gemoderniseerd – het ademt er de sfeer van de jaren ’70 – heeft het herenhuis zijn neoclassicistische uiterlijk goed behouden. De vensters met rondboogvormige bovenlichten en versierde zwikken (hoekvullingen) zijn voor Nijmegen unieke details.

De villa is tegenwoordig het hoofdkantoor van zorggroep Pluryn, Die op het landgoed tal van paviljoens heeft gebouwd. Pluryn is een landelijk werkende organisatie voor zorg en behandeling aan mensen met complexe zorgvragen.

Landgoed de Winkelsteegh is een door de gemeente Nijmegen aangewezen gemeentelijk monument.

datum foto: 1 april 2016
bron foto: Paul Marsman©   


 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte