Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Staddijk

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Staddijk in Nijmegen Dukenburg:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Dukenburg   


 

   

   

   

   
   



logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
Staddijk

Staddijk
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Wijk 07 Dukenburg - Buurt 39 Staddijk.svg
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Dukenburg
Coördinaten 51°48'22"NB, 5°47'28"OL
Oppervlakte 200 ha  
Inwoners 201
Welkomsbordje bij Staddijk

Staddijk is een straat, een dunbevolkte wijk van Nijmegen en een stadspark aan de westzijde van het stadsdeel Dukenburg. De Staddijk bestaat uit een noord-zuid verlopende dijk met enkele verspreide huizen, die evenwijdig loopt met de A73, een gelijknamige stadspark en een tweetal groepen sportaccommodaties. In het noorden van de wijk ligt een klein woonwagenkamp aan de Teersdijk. Dit wordt omgevormd tot een nieuwe woonwijk. In 2010 is voor het stadsdeel Dukenburg in het stadspark ook een kinderspeeltuin aangelegd, de Speeldijk.

In het park Staddijk is nog een restant aanwezig van een verwilderd riviersysteem dat oorspronkelijk in het gehele stadsdeel Dukenburg in de ondergrond te vinden was. Dit is een zeer uniek restant van een verwilderd riviersysteem uit het late Pleistoceen. Het is ontstaan na de laatste ijstijd, toen veel water werd afgevoerd door een groot aantal ondiepe geulen die zich regelmatig verlegden. Vanuit wetenschappelijke hoek is eind jaren 60 nog verzet geweest tegen de bebouwing van Dukenburg. De plannen voor de bebouwing van Dukenburg zijn wel doorgegaan, maar op onderdelen enigszins aangepast. Zo is een deel van dit systeem behouden in het park Staddijk.   


   

   
   




Boerderij "de Weezenhof"   logo NG dubbel rood 2 non bold

De boerderij is in 1911 gebouwd in opdracht van het Rooms-Katholieke weeshuis in Nijmegen en gelegen aan de Staddijk, de vroegere Vossendijk.

De Vossendijk bestond al ver voordat het Maas Waalkanaal aangelegd werd. De Vossendijk was de verbindingsweg van Hatert naar het gelijknamige vennengebied en verder naar Heumen en Overasselt en liep waar thans de wijken Malvert en Aldenhof liggen, alsmede een klein stuk Weezenhof. Met de komst van de Dukenburg en infrastructurele projecten in en om dat gebied is deze weg opgeheven en heeft plaatsgemaakt voor genummerde straten, volgens het systeem van straatnamen wat in de hele Dukenburg en Lindenholt gebruikt wordt. In Hatert bevindt zich nog een stukje Vossendijk op het oude tracé, waar ook Huis Hatert te vinden is. Dit verbindingsstuk op de foto tussen de van Boetbergweg en de brug over de A-73 is ook nog het oorspronkelijke tracé van de vroegere Vossendijk. Deze boerderij bevindt zich in de bocht van dat verbindingsstuk.

DSC 1894 3 edited ShiftN naamEen deel van de Dukenburg, de wijk Weezenhof, is naar deze boerderij vernoemd.

Deze boerderij is gebouwd en ingericht om een educatieve functie te vervullen voor de bewoners van bovengenoemd weeshuis. Ook zouden bewoners er tot rust kunnen komen, alsmede te helpen het rouwproces te verwerken van nieuwe bewoners in het weeshuis, die dus recent hun ouders hadden verloren. Met de bouw in 1911 was dit gebied nog geheel landelijk en ver uit de stad, waardoor de pedagogische doeleinden goed tot hun recht kwamen.

De revenuen van deze boerderij werden ingezet in de voedselvoorziening van het weeshuis.

Nadat het weeshuis in 1959 haar poorten sloot is deze boerderij na een grondige verbouwing als een normaal commercieel boerenbedrijf verder gaan functioneren.

In één van de gevels is een steen ingemetseld met hetvolgende opschrift:
De Weezenhof van het R.K. Weeshuis Nijmegen, gebouwd in het jaar 1911. Regenten: J.J.A. Kneppers, voorzitter, A.J. Ebeling, W.A.H.A. Nolet, Mr. W.C.van Benthem Jutting, Dr. R.B. Banning, A. van Roggen, H. Hoefnagels, M. Crommelin, Aloys, Jansen, secretaris rentmeester.

Momenteel zit er nog steeds een boerenbedrijf in.

Boerderij de Weezenhof is niet als monument beschermd, maar is er daarom niet minder fraai om.

datum foto: 25-09-2016
bron foto: Paul Marsman©   


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte