Op deze pagina staan de objecten in/aan de Lentse Warande in Nijmegen Noord:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Noord (Lent/Oosterhout).
In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Lent Midden.
Deze kazemat is gelegen op de Lentwe Warande, nabij de Pastoor van Laakstraat te Lent, gelegen in de oostelijke berm van de weg Arnhem-Nijmegen ten Noorden van de Waalbrug.
Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal.
De brugkazemat Lent Midden is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Lent als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische waarde.
In de reactie vanuit een andere kant.
Deze en nog twee andere kazematten in Lent, aan de Bemmelsedijk en ter hoogte van de Parallelweg, zijn Rijksmonumenten.
datum foto's: 29-10-2016
bron foto's: Paul Marsman©
Op 11 maart 2016, werden twee delen van een wegversperring uit de Tweede Wereldoorlog terug geplaatst op de Hoge Kade, ook wel Lentse Warande genoemd.
Tijdens de opgravingen |
Met het archeologisch onderzoek tijdens de aanleg van de nevengeul en het daarvoor noodzakelijke nieuwe deel van de aanloopbrug naar de Waalbrug kwamen blokken tevoorschijn links en rechts van de oorspronkelijke oprit naar de Waalbrug aan de noordelijke kant van de Waal.
Zo stonden de "roadblocks" in WOII |
De Duitsers plaatsten in 1943 meerdere blokken op de oprit naar de Waalbrug aan de Lentse kant. Door twee smalle openingen kon verkeer gecontroleerd de brug op en af. Tientallen inslagen van kogels en granaatscherven vertellen de heftige strijd om de Waalbrug aan het eind van de oorlog.In verslagen van geallieerde soldaten werden ze ‘roadblocks’ of ‘roadbarriers’ genoemd.
De twee meest aansprekende delen zijn bewaard om terug te plaatsen. Dat werd uiteraard niet op de nieuwe oprit gedaan, maar er dus wel vlakbij (zie 1e foto).
De andere twee foto's geven de vondst tijdens de aanleg weer (2e foto) en hoe die blokken daadwerkelijk hebben gestaan (3e foto hierboven).
datum 1e foto: 11 maart 2016
datum 2e foto: onbekend
datum 3e foto: 1944
bron 1e foto: Paul Marsman©
bron 2e en 3e foto: gemeente Nijmegen