Op deze pagina staan de objecten in/aan de Hatertseweg in Nijmegen Midden:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen midden.
Op de Hatertseweg ligt verscholen achter winkel- en woonpanden naast de Lourdeskerk deze Lourdesgrot.
Een Lourdesgrot is een kopie van de grot van Massabielle bij de Franse stad Lourdes waar in 1858 Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Er zijn in vele landen kopieën gebouwd voor de verering van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, vooral nadat het Vaticaan in 1907 aan deze verschijning een dag in de liturgische kalender heeft verbonden, met jaarlijkse, drukbezochte processies naar Lourdes door gelovigen als gevolg. In Nederland zijn er 21 van die grotten, waarvan er één zodanig is verwaarloosd dat die niet meer toegankelijk is (Soesterberg). Van de overige bevindt zich er één in Nijmegen (foto).
Het gaat om natuurgetrouwe nabootsingen. In de grot kan een altaar geplaatst zijn. Schuin boven de grot (voor de kijker rechts) bevindt zich een nis met daarin een wit Mariabeeld met een blauwe sjerp en een rozenkrans. Voor de grot staat een beeld van een omhoogkijkende, knielende Bernadette in gebed (in Nijmegen door vandalisme gesloopt). Zo'n Lourdesgrot staat er altijd in combinatie met een kapel, een kerk of zelfs een basiliek. In Nijmegen staat heel toepasselijk de Lourdesgrot in combinatie met en naast de gelijknamige Lourdeskerk. Dat is voor Nederland uniek.
datum foto: 1 april 2016
bron foto: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven
De Lourdeskerk of wel Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk (1925) aan de Hatertseweg.
Deze kerk is sinds 2012 een van de vijf gebouwen van de rooms-katholieke parochie Heilige Drie-eenheid; de andere kerkgebouwen van deze parochie zijn de Cenakelkerk (Heilig Landstichting), Groenestraatkerk, Kruispuntkerk en de O.L.V. Heilig Hartkerk (Berg en Dal).
Vanwege de groei van het aantal parochianen van de Groenestraatkerk (1910) werd er in 1923 een nieuwe parochie gesticht, de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het bakstenen kerkgebouw werd ontworpen door Henri Thunnissen. De kerk heeft een breed middenschip en een koepel op de viering.
Aan de voorzijde werden twee torens gepland, maar deze zijn niet gerealiseerd. De kerk werd ingewijd in 1925. De bouwpastoor was Gerardus Marinus de Grood. Naast de kerk bevindt zich een Lourdesgrot (zie foto en beschrijving hierboven).
Deze kerk is niet in enig beschermingsplan opgenomen.
datum foto: 1 april 2016
bron foto: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven
Deze molen, aan het begin van de Hatertseweg, is één van de twee windmolens in Nijmegen. De andere is de Looimolen die elders op deze website staat.
De molen staat ruim een kilometer buiten het centrum in de woonwijk Sint Anna, richting Hatert. Het is een grote achtkantige houten stellingmolen, gedekt met riet, op een onderstelling van steen en met een vlucht van 26,50 m.
De molen dateert van 1819 en was gebouwd als poldermolen (genaamd Oudendijkse Molen) in de buurt van Alphen aan de Maas, maar al vrij spoedig werd de molen verplaatst naar St. Anna, waar hij op een belt geplaatst onder de naam "St. Anna" functioneerde als korenmolen en oliemolen met dubbele slagerij.
In het begin van de 20e eeuw werd de molen al onttakeld en werd het maalbedrijf met een Deutzdieselmotor voortgezet. In de jaren 1976-1979 restaureerden de toenmalige eigenaren de molen en lieten zij hem maalvaardig maken op advies van de Rijksmonumentenzorg. De belt was al verwijderd en rond 1905 vervangen door de huidige bijgebouwen, maar de molen werd verhoogd met 5 meter en zo werd het een maalvaardige stellingmolen. Eveneens werd toen de vlucht verlengd tot de huidige 26,50 m.
In 2002 kwam de Sint Annamolen uitgebreid in het nieuws toen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse de molen 96 uur achter elkaar draaide. Hiermee werd een record gevestigd. Vanaf 2000 was er echter weinig meer aan het onderhoud gedaan (alleen de staart was vervangen, nadat de molenaar de molen een halfjaar aan de ketting had gelegd). Op 27 juli 2002 om 10.00 uur was het gedaan: door het afbreken van een zeilarm tijdens het draaien was de maat vol; het was onverantwoord nog verder te draaien met deze molen. De molen werd aan de ketting gelegd.
In november 2009 werden de wieken voor renovatie verwijderd. In juli 2011 was de molen geheel gerestaureerd en kwam er weer een molenaar in dienst. Dit ambacht is per 7 december 2017 opgenomen in de Unesco lijst ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. Dus niet de molen of de molenaar zelf, maar het ambacht.
In februari 2013 werd de molenwinkel uitgebreid met een ambachtelijke broodbakkerij met daarin aandacht voor ambachtelijke broodsoorten (spelt, desem, artisanaal) en ruimte voor de verkoop van brood, banket, meel, koek en diverse bak- en streekproducten. Op deze manier is de molen dagelijks toegankelijk voor alle bezoekers. De verdiepingen van de Sint Annamolen zijn alle weer in gebruik en er wordt weer zorgvuldig 'gedraaid'.
De eigenaren van deze molen waren achtereenvolgens:
1849: P. van den Heuij
ca. 1920: H. Herckenrath
1973: gebr. J. en G. Herckenrath
1998: R. Lemmers
Het gehele complex is een rijksmonument.
datum foto: 1 april 2016
bron foto: Paul Marsman©
Dit was het koetshuis van de afgebroken villa "De Drie Wegen" aan het begin van de Hatertseweg.
Geheel gepleisterd blokvormig pand van twee etages met pannen zadeldak tussen topgevels. De voorgevel wordt bekroond door een slanke klokgevel in neo-barokke vormen.
Bouwjaar: ca. 1920.
In Nijmegen uiterst zeldzaam voorbeeld van 20ste-eeuwse historiserende bouwstijl, van fraaie verhoudingen en goed bewaard.
Het is lange tijd ook een filiaal van de RaboBank geweest en thans een theater.
Dit koetshuis geniet gemeentelijke bescherming.
datum foto: 9 april 2016
bron foto: Paul Marsman©