Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Van-Schevichavenstraat

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Van Schevichavenstraat in het Centrum:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   .

Klik hier of om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad  


   

   

    

    
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

Voormalige conciërgewoning   

Bij het voormalig Stedelijk Gymnasium aan de Van Schevichavenstraat staat deze voormalige conciërgewoning, welke functie het vanaf 1931 vervulde. Oorspronkelijk is dit complex gebouwd als Rijkskweekschool voor onderwijzers.

Het is een nog in de oorspronkelijke vorm bewaard gebleven bakstenen gebouw, opgetrokken in dezelfde trant als de oudste vleugel van het gymnasium en met dezelfde detaillering.

DSC 1468 ShiftN 3 edited naamHet linkergedeelte bestaat uit één bouwlaag met pannendak, evenwijdig aan de straat terwijl het rechterdeel, dat is uitgebouwd tot op de terreingrens, bestaat uit twee bouwlagen met een pannendak loodrecht op de straat.
De daken steken ter plaatse van beide topgevels ver over.

Bouwjaar: 1881.
Architect: Rijksbouwkundige J. van Lokhorst.

Dit huis is een een tijd de thuisbasis geweest van een illegale radiopiraat.

Voor het schoolgebouw zelf is de post hieronder op deze pagina.

Deze woning is een door de gemeente aangewezen gemeentelijk monument.

datum foto: 20-05-2016
bron foto: Paul Marsman©   


      
   
logo NG dubbel rood 2 non bold


Voormalig Stedelijk Gymnasium   

Het oude Stedelijk Gymnasium aan de Van Schevichavenstraat op de hoek met de Oranjesingel.

DSC 1469 ShiftN 3 edited naamBakstenen schoolgebouw in twee lagen met pannen daken. Het is oorspronkelijk gebouwd als Rijkskweekschool voor onderwijzers en in 1931 verbouwd ten behoeve van het Stedelijk Gymnasium. Voor die gelegenheid is het gebouw uitgebreid met een vleugel langs de Oranjesingel (niet zichtbaar) in "Amsterdamse School"-stijl. Bij die uitbreiding is tevens de ingangspartij ingrijpend gewijzigd.

Het oorspronkelijke gedeelte heeft een sobere indeling met boven de vensters op de begane grond segmentbogen met metselwerkvulling. De vensters op de verdieping sluiten direct aan op de dakgoot.

Het Stedelijk Gymnasium zat voor de overgang naar dit pand sinds 1842 in een te klein geworden pand aan de Kronenburgersingel, wat thans niet meer bestaat. De Latijnse School op het Sint Stevenskerkhof (zie elders op deze website), was daar weer voor de thuisbasis van het Stedelijk waar het van het begin van de 19e eeuw was gehuisvest. Momenteel is het Stedelijk Gymnasium wederom aan de Kronenburgersingel gehuisvest maar dan in nieuwbouw op een andere plek.

DSC 1472 3 edited ShiftN naamBouwjaar: 1881.
Architect: Rijksbouwkundige Jacobus van Lokhorst.

Enig bewaard voorbeeld van als vrijstaand complex ontworpen schoolgebouw in eclectische neo-renaissancetrant, op harmonische wijze in de strakke bouwstijl van de twintiger jaren uitgebreid.

Tegelijk met de bouw van dit pand is ook een conciërgewoning op het terrein gerealiseerd. Zie daarvoor een post hierboven op deze pagina. 

In de reactie een foto vanaf de hoek van Schevichavenstraat en Oranjesingel.

Het oude Gymnasium is een gemeentelijk monument.

datum foto's: 20-05-2016 
bron foto's: Paul Marsman© 


 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte