Op deze pagina staan na de inleiding de objecten in/aan de Marikenstraat in het Centrum / Benedenstad:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad
Op de 1e foto bezien vanaf de Burchtstraat.
De Marikenstraat is een weg in het stadscentrum en loopt van de Burchtstraat naar het Arsenaal (Mariënburg). Het is één van de belangrijkere winkelstraten in het centrum.
De straat werd tussen 1998 en medio 2000 aangelegd naar een ontwerp van stedenbouwkundigarchitectenbureau Sjoerd Soeters. Er werden twee niveaus gecreëerd met daarboven woningen.
De rechterzijde vanaf de Burchtstraat gezien (foto) werd ontworpen door Joris Molenaar waarbij de gevels van de woningen verschillen in baksteendecoratie. De bebouwing is op het bovenste niveau ter hoogte van het stadhuis onderbroken door de Raadhuishof met het monument 'De Schommel' van Henk Visch ter herinnering aan het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 (zie verderop deze pagina).
De linkerzijde is ontworpen door Vera Yanovshtchinsky met in de in een lichte bocht lopende straat steeds verder naar voren hellende gevels. Dat is op de foto goed zichtbaar.
De Marikenstraat werd op 15 september 2000 officieel geopend.
In het verlengde van de Marikenstraat werd een doorgang gemaakt in het Arsenaal en daarachter werd de Moenenstraat aangelegd. Hiermee kon het winkelendpubliek in een vierkant lopen via de Molenpoort, Molenstraat, Broerstraat, Burchtstraat en weer de Marikenstraat.
De Marikenstraat is na een raadpleging onder 600 inwoners en in tegenspraak met de commissie straatnaamging die voor Raadhuisstraat was, door de gemeente vernoemd naar Mariken van Nieumeghen.
Op de 2e en 3e foto andere afbeeldingen vanaf het Mariënburg.
datum foto's: 5 oktober 2017
bron foto's: Paul Marsman©
Een herdenkingsmonument gelegen tussen stadhuis en Marikenstraat.
Het is een monument ter nagedachtenis aan de 763 slachtoffers van het bombardement op Nijmegen, 22 februari 1944 (1e en 2e foto).
Het stadscentrum werd toen bijna geheel verwoest. Het door Henk Visch ontworpen monument herinnert in het bijzonder aan de 24 kinderen en 8 zusters van het instituut Saint-Louis die toen op deze plaats omkwamen.
'De Schommel' is in eerste instantie een herinnering aan deze bewaarschool. Doordat zij echter is afgesloten met een hek, dringt het besef door dat het bombardement een einde maakte aan het onbekommerde spelen van de kinderen.
De schommel kan slechts traag bewegen. De kunstenaar wil hiermee de zwaarte en ernst van de gebeurtenis tot uitdrukking brengen. Het is alsof hij de tijd even heeft willen stilzetten.
Het monument wordt geflankeerd door twee kastanjes, die oorspronkelijk in de tuin van het getroffen instituut stonden en de laatste getuigen van dit huiveringwekkende drama zijn.
De namen van alle slachtoffers zijn aangebracht op de Herinneringswand, een ontwerp van Montse Hernández i Sala. Deze bevindt zich in een vitrine in het stadhuis (zie 3e foto, welke vanwege belichting niet echt gelukt is).
De tekst op het glas van de vitrine luidt: 'GERAAKT IN HET HART NIJMEGEN 22 FEBRUARI 1944'
datum 1e foto: 19 juli 2016
datum 2e en 3e foto: 5 oktober 2017
bron foto's: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven