Lange-Hezelstraat, nieuwe Hezelpoort

logo NG dubbel rood 2 non bold

De Nieuwe Hezelpoort, kortweg Hezelpoort, is een viaduct in de Benedenstad waar overheen de spoorlijn Arnhem - Nijmegen loopt. Eronder door worden de Lange Hezelstraat (Nijmegen Centrum / Midden) en de Voorstadslaan (Nijmegen West) met elkaar verbonden.

DSC 1024 3 edited ShiftN naamDe poort werd tussen 1876 en 1879 aangelegd en verbond Nijmegen met het dorp Hees waartussen met de aanleg van de spoordijk een hoge barrière gelegd werd. De poort werd uitgevoerd als een vaste welfbrug gebouwd van baksteen. Het viaduct heeft een doorgang van 12 meter en een hoogte van 9,2 meter en dient voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Aan de stationszijde is in 1931 een kleine voetgangerstunnel gemaakt de zogenoemde Gaper. In 2003 werd aan de stadszijde de Snelbinder, een fiets- en voetgangersbrug over de Waal, bevestigd aan de spoorbrug en dus ook de Hezelpoort. Ook kwam er bij de poort aan de Nieuwe Marktstraat een roltrap naar de nieuwe brug. Die roltrap is jarenlang onderwerp van een hoop satire geweest als gevolg van de onophoudelijke stroom van haperingen en is inmiddels buiten werking gesteld, voor zo ver hij het ooit heeft gedaan.

Voor de 2e wereldoorlog werd er een tankversperring in het wegdek onder de poort aangebracht, een zogenaamde Aspergeversperring.
De oude Hezelpoort, die onderdeel uitmaakte van de stadswallen lag iets verder stadinwaarts ter hoogte van het huidige Kronenburgerpark en werd in 1876 gesloopt.

De Stevenstoren is als doorkijkje zichtbaar op de achtergrond, alsmede de Nieuwe Markt en de ingang van het winkelgedeelte van de Hezelstraat.

De (nieuwe) Hezelpoort is een rijksmonument

datum foto: 21-03-2016
bron foto: Paul Marsman©   

Klik om terug naar Nijmegen objecten te gaan  


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte