Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Nijmegen Lindenholt

logo NG dubbel rood 2 non boldNijmegen Lindenholt betreft het stadsdeel, westelijk van het Maas-Waalkanaal en noordelijk van de spoorlijn Nijmegen-Oss. Het vroegere dorp Neerbosch, de bedrijventerreinen Westkanaaldijk en Bijsterhuizen maken ook deel uit van Lindenholt. Kortom: alles wat tot de gemeente Nijmegen behoort ten westen van het Maas-Waalkanaal en ten noorden van genoemde spoorlijn. 

Deze pagina en het menu voor Lindenholt is anders ingedeeld dan bij de andere gebiedsdelen in Nijmegen. Lindenholt kent, in navolging van Dukenburg, een straatnamensysteem met nummers i.p.v. namen. Daarom zijn hier een wijk en/of een straat hetzelfde. De grotere delen zijn gebiedsdelen. Onderstaand, bij de verwijzingen, zal het duidelijk worden.

Klik hieronder op de straat en/of gebied om op de overzichtpagina te komen. Door op het object te klikken komt u daar direct.   
Klik op de artikelpagina's in het menu bovenaan op "Lindenholt" om terug te keren naar deze pagina "Nijmegen Lindenholt."  

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen.  


Klik op het het gebiedsdeel, wijk/straat of object om bij de artikelen te komen:   

Het gebiedsdeel:  

De wijken/straten en objecten:   




   


logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
Lindenholt   

Lindenholt
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Lindenholt.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Lindenholt
Coördinaten 51°49'55"NB, 5°47'31"OL
Oppervlakte 8,26 km²  
Inwoners 16.121
Overig
Postcode(s) 6537, 6545 en 6546

Lindenholt is een stadsdeel van Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het stadsdeel ligt ten westen van het Maas-Waalkanaal en bestaat uit de wijken 't Acker, 't Broek, De Kamp, Kerkenbos (voorheen 't Bos), Neerbosch-West, Westkanaaldijk en Bijsterhuizen. De wijken 't Akker, De Kamp en 't Broek zijn onderverdeeld in 18 aparte buurten. Lindenholt heeft een oppervlakte van 8,26 km² en het aantal inwoners is 16.121 (peildatum 1 januari 2005).

Geschiedenis:

Prehistorie:
Op een akker bij het voormalige weeshuis Kinderdorp Neerbosch is een bronzen kokerbijl gevonden uit de late bronstijd (1100-800 v, Chr). Dit geeft aan dat hier toentertijd mensen moeten hebben gewoond of offers hebben gebracht. Op het terrein bij boerderij Bijsterhuizen is aardewerk gevonden dat dateert uit de vroege of midden-ijzertijd (vanaf circa 700 v. Chr).

Oudheid: 
Aan het eind van de jaren 1940 is aan de Bijsterhuizensestraat een aantal scherven gevonden van potten en aardewerk. Deze natuurlijke verhoging in het landschap was in de Romeinse tijd bewoond. Op het terrein van het voormalig weeshuis Kinderdorp Neerbosch heeft een grafveld gelegen in de Romeinse tijd. Er is onder meer een 9 cm hoog bronzen beeldje van de god Mercurius gevonden dat blijk geeft van rijkdom en van romanisering van de doden in de 2de eeuw na Christus.

Middeleeuwen: 
De naam Lindenholt komt als Lyndenholt al voor in de 13e eeuw. Het was toen een wild bebost gebied. In een brief uit november 1300 geeft de graaf van Gelre toestemming het gebied te ontginnen. In die brief is ook sprake van het gebied Honicholt. De huidige Lindenholtse wijken liggen bijna allemaal in het voormalige Honicholt, terwijl in het historische Lyndenholt landbouwgebied, de snelweg A73 en een afvalverwerking gelegen zijn.

Moderne tijd: 
In 1977 begint men met de bouw van het stadsdeel Lindenholt, met de wijk De Kamp. Een klein deel van de bebouwing, in de noordoosthoek aan de St. Agnetenweg en de Nieuwstadweg, bestaat uit een restant van het voormalige dorp Neerbosch, dat door de aanleg van het Maas-Waalkanaal in 1920 doormidden gesneden werd. Tussen 1980 en 1984 wordt 't Acker gerealiseerd. In 1983 wordt de bouw van 't Broek begonnen met de Hegdambroek en Wedesteinbroek, gevolgd door Leuvensbroek eind jaren '80. In de eerste helft van de jaren '90 vormt Holtgesbroek het sluitstuk.

De bebouwing bestaat uit laagbouw en uit enige midden- en hoogbouw. Het stadsdeel ligt in een poldergebied met veel oppervlaktewater. Het vele groen tussen de wijken in Lindenholt leidt tot een lagere woningdichtheid. Binnen het stadsdeel bevinden zich het bedrijvenpark Lindenholt en het industrieterrein Westkanaaldijk.   



                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte