Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Looimolenweg

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Looimolenweg in Nijmegen West:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen West.    


   

   

    

    

    

    

    

   

   

     

 
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

   
   
   
   
De Looimolen

DSC 0751 4 edited naamDe Witte molen of Looimolen is de oudste van de nog bestaande twee windmolens in Nijmegen.

Hij staat aan de Looimolenweg, ruim een kilometer buiten het centrum iets opzij van de Graafseweg op de heuvelrand die hier uitzicht biedt over de wijk de Wolfskuil. Het is een grote ronde stenen stellingmolen, gedekt met dakleer en met een vlucht van 25,60 m.

De molen dateert van 1760 en was oorspronkelijk een beltmolen, die een oudere afgebrande standerdmolen elders in Nijmegen verving. Hij had de functie looiermolen. De eerste molenaar was Jan Broestershuysen, die huwde met de weduwe van Hendrik Hoogers senior, leerlooier, vader van de kunstenaar Hendrik Hoogers (1747-1814), die later de molen erfde en er tot aan zijn dood in 1814 als leerlooier werkzaam was.

De molen is in 1916 opgehoogd en daarbij is het wiekensysteem aangepast. De molen veranderde in een meelbedrijf en werd verwaarloosd, totdat in 1933 tijdens de economische crisis de molen werd verbouwd en weer ging draaien. Tijdens die verbouwing werd op de belt een pakhuis gebouwd en daarboven een lage stelling aangebracht.

De molenaar stierf in 1955 en toen kwam de molen stil te staan. In 1967 is de molen op de lijst van monumenten geplaatst. In 1974 is de molen opgekocht door de gemeente Nijmegen, die in 1978-1979 flinke restauratiewerkzaamheden liet verrichten, waarbij de nog aanwezige belt werd afgegraven. Helaas brak er in 1981 brand uit in de molen, die ernstige schade leed. Het bovenste deel van de stenen romp is toen opnieuw opgemetseld en het binnenwerk weer anders gemaakt. In 1983 was de molen ook van deze schade hersteld.

De molen wordt bediend door een professionele molenaar, die is aangesloten bij het Gilde van Ambachtelijke Korenmolenaars. Dit ambacht is per 7 december 2017 opgenomen in de Unesco lijst ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. Dus niet de molen of de molenaar zelf, maar het ambacht.

De Looimolen is een Rijksmonument, maar staat als molen niet op een Unesco lijst.

datum foto: 7 maart 2016
bron foto: Paul Marsman©


 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte