Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Waalkade

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Waalkade in Centrum/Benedenstad:

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad 


    

   

   

   

   

   

   

   

    

    

     
   
logo NG dubbel rood 2 non bold


"Hotel Velorama"

Dit complex, "Hotel velorama," staat aan de doodlopende ventweg van de Waalkade bij de Voerweg... Uhhh... Hotel Velorama...? Nee, natuurlijk niet. Links "Hotel Courage" en rechts "Fietsmuseum Velorama."

DSC 0030 4 edited naamHet hotel is prachtig gelegen tussen het historische "Valkhof" en de rivier de Waal, in drie voormalige pakhuizen die in 2004 zijn gerenoveerd tot het hotel wat er nu staat. Met het levendige centrum en rustige natuur op loopafstand beschikt het hotel over 33 kamers, 2 vergaderzalen, een bar en 6 eigen parkeerplaatsen. Het Hotel is gecertificeerd met Green Key Gold, het hoogst haalbare keurmerk voor hotels & congrescentra die zich actief bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen op alle gebieden, zonder dat dit afbreuk doet aan het comfort. Een aanrader voor vrienden die Nijmegen willen bezoeken of u zelf als u er niet meer woont en weer eens terug wil.

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland. De collectie van het museum bevat een groot aantal bijzondere fietsen waaronder een aantal originele loopfietsen (draisines), vélocipèdes en hoge bi’s. Houten rijwielen en fietsen met speciale aandrijf technieken. Interessant zijn ook de fietsen van de Koninklijke familie en de beroemde fiets van Wim van Est waarmee hij zijn val maakte in de Tour de France. Daarnaast is er een collectie speelgoed, accessoires en een uitgebreide collectie rijwiel verlichting waaronder carbidlampen. Dit alles te midden van de sfeervolle inrichting met originele posters en emaille borden.

Beide perfect gerestaureerde panden zijn evenwel in geen enkel beschermingsprogramma opgenomen. De panden op de foto behoren zelfs niet tot het beschermd stadsgezicht. Dit allemaal in tegenstelling tot de panden aan het begin van de ventweg waar elders op deze site al over is geschreven of binnenkort zal gebeuren.

Op de voorgrond een schip in de vluchthaven.

datum foto: 25-01-2016 
bron foto: Paul Marsman© 


     
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

Labyrinth   
   
In 1982, nadat de nieuwe waterkeringmuur is gerealiseerd, wordt de Waalkade verfraaid met het Labyrinth. Het ligt op de plaats waar tot 1881 de oude Waalhaven heeft gelegen. Het ontwerp is in opdracht van de gemeente Nijmegen gemaakt door de kunstenaar Klaus van de Locht. De beeldhouwer Jaap van Hunen richtte de directe omgeving in.

DSC 0899 3 edited naamAl sinds de oudheid laten kunstenaars zich inspireren door het labyrint.
Koning Minos van Kreta liet een enorm labyrint bouwen om er de Minotaurus in op te sluiten.
Aan dit monster (half mens, half stier) werden ieder jaar 7 jongens en 7 meisjes geofferd. Uiteindelijk weet de held Theseus de Minotaurus te doden. Hij vindt zijn weg terug uit het labyrint met behulp van de draad van zijn geliefde Ariadne.

In de Renaissance kwam het thema voor op schilderijen.
In de jaren '90 legden kunstenaars levensgrote labyrinten aan in het landschap.

'Het labyrint is een metafoor voor de levensloop, een mogelijkheid de vragen naar een zinvol leven te beantwoorden. Een steun voor de mens die op zoek is naar zichzelf. Maar ook staat het labyrint voor de geordende baan van de sterren en de kosmos, waar de mens deel van uitmaakt' aldus Klaus van de Locht.

DSC 0901 3 edited naamHet Labyrinth op de Waalkade heeft een circelvorm met een diameter van 24 meter. Het bestaat uit waterkanalen, geordend in negen concentrische circels. Evenwijdig aan de kanalen bevindt zich een loopppad van basaltstenen van 350 meter lang. Bij hoge waterstanden loopt het Labyrinth onder water. Het midden wordt gevormd door een kleine sluitsteen, een ronde basaltsteen opgevist uit de Waal en door de kunstenaar voorzien van een klein labyrint.

Het beeld intrigeert en nodigt uit om te verkennen.
Vaak spelen er kinderen op het Labyrinth, ze springen van de ene ring naar de andere of laten stokjes drijven in de met water gevulde geulen

datum foto's: 11 maart 2016 
bron foto's: Paul Marsman© 


     
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

Twee historische panden

Deze staan aan de Waalkade.

Het linker pand betreft een gepleisterd herenhuis met twee verdiepingen en schilddak.
Flauw getoogde vensters, in de middenrisaliet met stuc-kuiven. Balcon met ijzeren hek. Het bouwjaar is niet bekend.

DSC 0025 5 edited naam Het rechter hoekpand op de hoek met de straat Veerponttrappen, is uit het derde kwart van de 19e eeuw.
Het heeft twee verdiepingen en omlopend schilddak, waarin getoogde dakkapellen.
Vensters met geprofileerde omlijstingen - in de bovenste verdieping met stuc-kuiven.
In de gevel aan de Waalkade een balcon op consoles met smeedijzeren hek.
Kroonlijst met neo-Lodewijk XIV-consoles.

Deze twee panden aan de Waalkade zijn ieder apart een Rijksmonument.

datum foto: 25-01-2016 
bron foto: Paul Marsman© 


 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte