Binnenkort op logo banner NG smal in hoogte:  
 - Veel moois in Ubbergen 
 - Veel mooie panden in Beek    
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Julianaplein/Vierdaagseplein/Wedren en Waldeck Pyrmontsingel

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan het/de Julianaplein/Vierdaagseplein/Wedren en Waldeck Pyrmontsingel in Nijmegen Oost:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Oost.   


    

   

   

   

   

   

   

   

   

 

   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
De doopsgezinde kerk   

Dit voormalig kerkgebouw staat aan de Waldeck Pyrmontsingel.

Deze kerk verving de door oorlogsgeweld verwoeste kerk in de binnenstad. De nieuwe kerk werd in 1951-1952 in opdracht van de Doopsgezinde Gemeente gebouwd naar ontwerp in traditionalistische stijl van architect en geloofsgenoot F.M. Oswald. Oswald behoorde na de oorlog tot de generatie gevestigde architecten. Hij had een carrière als genie-officier achter de rug toen hij zich na de oorlog als zelfstandig architect vestigde in Berg en Dal.

De Doopsgezinde Gemeente verkocht het gebouw eind jaren tachtig aan een praktijk voor fysiotherapie en fitness. De doopsgezinden trokken in bij de Remonstrantse Gemeente in het kerkgebouw aan de Prof. Regoutstraat. De herbestemming van de kerk had vrijwel uitsluitend gevolgen voor het interieur. De gemeentezaal en kerkeraadkamer op de begane grond werden opgedeeld in kleinere kamers en voorzien van verlaagde plafonds. De kerkzaal op de verdieping kreeg de functie van fitnessruimte. Daartoe werd het meubilair grotendeels verwijderd, het plafond verlaagd, de ruimte onder het orgelbalkon dichtgezet voor kleedkamers en een houten trap vanuit de zaal naar het balkon toegevoegd. Oorspronkelijk stonden in de kerkzaal het orgelbalkon en de banken rechtlijnig opgesteld tegenover de kansel (140 zitplaatsen in de zaal en 60 op het balkon). Enkele banken langs de zijmuren waren bestemd voor de ambtsdragers.

Het kerkgebouw is via een laag tussenlid verbonden met een pastorie. Het geheel staat op de hoek van de Waldeck Pyrmontsingel en de Stenenkruisstraat, in de noordoostelijke uitloper van het Julianapark.

DSC 2492 3 edited ShiftN naamDe voormalige kerk en kosterswoning omsluiten een driehoekig voorpleintje. Beide gebouwen hebben een eenvoudige rechthoekige hoofdvorm met stijl hellend schilddak. Op de nokken zijn respectievelijk een dakruiter met opengewerkte spits en een schoorsteen geplaatst. In het gevelbeeld ligt de nadruk sterk op de ononderbroken dakschilden met gesmoorde Hollandse pannen en de gesloten en vlakke bakstenen gevels. De gevels hebben overwegend een asymmetrische indeling. De voormalige pastorie heeft enkelvoudige en meerruits vensters in verschillende formaten verspreid over de gevels. Het tussenlid is voorzien van een houten pui met ingang. Het voormalige kerkgebouw heeft lage achtruits openslaande ramen op de begane grond en hoge meerruits vensters op de verdieping; merendeels gerangschikt in vensterassen. De enigszins ingegraven begane grond oogt aan de buitenzijde als een souterrain voor de hoge kerkzaal op de verdieping. Een stapeling van kerkruimten was in de vroeg naoorlogse protestantse kerkbouw niet ongebruikelijk. De ingang aan het voorplein bestaat uit een opgeklampte vleugeldeur onder een betonnen latei met boog. De sluitsteen is voorzien van het Christusmonogram en het opschrift: 'De Heer is waarlijk opgestaan.' Alleen het uitpandige trappenhuis wijkt af van de omschreven (gevel)karakteristiek. Het trappenhuis is opgetrokken in beton en glas vanuit een achtzijdig grondplan. De verticale glasstroken bieden vrij zicht op de royale wenteltrap.

De hoofdentree verschaft toegang tot een dwarsgang met aan het linker uiteinde een inpandige wenteltrap (oorspronkelijk voor de koster en de ambtsdragers) en aan het rechter uiteinde een uitpandige wenteltrap (oorspronkelijk voor de kerkgangers). Beide trappen leiden naar de voormalige kerkzaal en het orgelbalkon. Het interieur is uitermate sober en eenvoudig uitgevoerd met tegel- en parketvloeren, muren van schoon metselwerk en stuc en houten schroten plafonds (later verlaagd). Beeldende kunst ontbreekt. Met uitzondering van enkele reversibele tussenwanden is de ruimtelijke indeling van het interieur intact gebleven.

Dit gebouw is als kerk niet meer in gebruik. Tijdens de jaarlijkse 4daags is het een massagesalon, daarvoor beschikbaar gesteld aan het Rode Kruis.

Als kerk is dit gebouw door de gemeente aangewezen als gemeentelijk monument.

datum foto: 17-04-2017 
bron foto: eigen foto© 


 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven  of op de foto voor de gebiedspagina.   


   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
Schoolgebouw   

Het vroegere schoolgebouw van de Stedelijke Scholengemeenschap voor MMS, HBS-A, HAVO en brugklas aan de wedren.

In 1901 is de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen opgericht. Momenteel zit die in een modern gebouw op de IJsbeerstraat vlakbij de Goffert en de wijk Hazenkamp.

De SSgN, zoals die tegenwoordig wordt aangeduid, heeft een geschiedenis in Nijmegen in allerlei prachtige oude schoolgebouwen. Helaas zijn de meeste ten prooi gevallen aan de slopershamer. Denk dan aan het aanvankelijke gebouw van het Gymnasium aan de Kronenburgersingel, het HBS-B en latere Atheneum gebouw aan dezelfde Kronenburgersingel aan de hoek met de Stieltjesstraat, het MAVO gebouw aan de Bijleveldsingel en nog wat gebouwen. Slechts enkele gebouwen die als school van de SSgN dienst hebben gedaan staan er nog. Geen van alle doen nog dienst als school.

DSC 2491 3 edited ShiftN naamHet gebouw op de foto deed in de 70er jaren dienst als brugklas en HAVO gebouw. Ooit is het gebouw in 1922 begonnen als MMS (middelbare meisjesschool, wat een HBS voor uitsluitend meisjes was) en heeft later als HBS (A) dienst gedaan, Vanaf de invoering van de mammoetwet voor het voortgezet onderwijs werd het HAVO en brugklas. Het gebouw had aan de linker zijkant een geïntegreerde conciërgewoning. In de rechtervleugel was evenwijdig aan de Waldeck Pyrmontsingel een gymzaal. Het ademde destijds een sfeer uit van een klassiek schoolgebouw met hoge lokalen, brede trappartijen, grote zware buitendeuren, hoge vensters zodat naar buiten kijken niet mogelijk was en granieten vloeren in de gangen. Een gebouw wat respect afdwong.

Na de SSgN heeft er een modevakschool ingezeten. Momenteel is een bedrijvengebouw met een gemeenschappelijke receptie. De bedoeling is dat er een exclusief hotel in komt. De gemeente, tevens eigenaar van het gebouw, heeft daar al toestemming voor gegeven.

Dit gebouw staat aan de wedren of beter gezegd het Julianaplein. Het staat ook bekend als het Vierdaagseplein. Wat nou de officiële naam is, vormt vaak veel verwarring, maar dat schijnt sinds kort het Vierdaagseplein te zijn.

Dit gebouw met veel historie, wat prominent en statig aanwezig is aan het wedrenterrein mist echter iedere status van monument. Het is zelfs geen beschermd stadsgezicht.

datum foto: 17-04-2017 
bron foto: Paul Marsman© 


 

  

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte