Op deze pagina staan de objecten in/aan de Oude Groenestraat Nijmegen Noord (Oosterhout):
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Noord (Lent/Oosterhout).
Dit landhuis staat op een verhoging in het landschap in het Nijmeegse deel van Oosterhout.
Het bevindt zich in een bosperceel aan de voet van de Waaldijk, alwaar nog een oude toegangspoort staat, maar tegenwoordig uitsluitend bereikbaar via de Oude Groenestraat in Oosterhout.
Het betreft een witgepleisterd huis (oorspronkelijk boerderij), uit circa 1850 dat in circa 1930 aan de noord- en zuidzijde is uitgebreid.
Het op rechthoekige grondslag opgetrokken hoofdgebouw bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt schilddak, de aanbouw is lager opgetrokken en bestaat uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak. De gevels kennen een eenvoudige detaillering met kroonlijsten en een invulling met zesruits vensters met luiken.
De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noord) heeft een middenrisaliet geflankeerd door één vensteras opgebouwd uit een getralied souterrainvenster en twee zesruits vensters. Centraal aan een vijftredig bordes de toegangspartij bestaande uit een paneeldeur met smalle zijlichten voorzien van ruitvormige roedenverdeling en een bovenlicht voorzien van spaakroeden; het geheel is gevat in een omlijsting met pilasters en een kroonlijst.
Op de verdieping, boven de toegangspartij, is een zesruits venster geflankeerd door een drieruits (staand) venster, daarboven een dakkapel. De drie-assige achtergevel heeft een middenrisaliet die met één bouwlaag boven de daklijst uitsteekt, waardoor het geheel een torenvormig aanzien krijgt. Het platte dak van de risaliet met ijzeren hekwerk rondom doet dienst als belvédère. De risaliet heeft een getoogde deurpartij waarvoor twee zuilen die een balkon dragen met ijzeren balustrade; op de eerste verdieping dubbele balkondeuren met rechthoekig bovenlicht voorzien van ruitvormige roedentracering; ook op de tweede verdieping dubbele balkondeuren die op een, door consoles gedragen, smal balkon met ijzeren balustrade openen.
De aanbouw heeft getoogde dubbele deuren op de begane grond en gekoppelde meerruits vensters op de verdieping.
In de zijgevel zit een zandstenen steen met opschrift 'Rien sans Dieu' waarschijnlijk daterend uit 1634 en gemaakt bij de geboorte van Gerrit van Hackfort. Van Hackfort is een oud adelijk geslacht, afkomstig uit Vorden (Achterhoek). Kasteel Hackfort aldaar (door Spanjaarden verwoest in 1586 en in 1598 weer opgebouwd) is als naam afkostig van Hackevorde, van waaruit ook de naam van het dorp is ontleed. Gerrit van Hackfort schijnt op deze plek in Oosterhout een "buiten" gehad te hebben, wat al eeuwen niet meer bestaat.
Waardering:
- vanwege de ouderdom;
- vanwege de sobere architectonische vormgeving;
- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;
- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.
Omdat dit huis met haar ingang naar een groot perceel op privéterrein staat zijn niet alle beschreven onderdelen op de foto zichtbaar.
Op de 2e foto een bijgebouw.
Dit pand is een rijksmonument.
datum foto's: 16-05-2017
bron foto's: Paul Marsman©
Aan het begin van de toegangsweg naar "Huis Oosterhout" staat op de hoek met de Oude Groenestraat een witgepleisterde woning.
Oorspronkelijk was dit pand een koetsierswoning. Later werd het een jachtopzienershuis en is gebouwd in circa 1915 in eclectische stijl. Thans is het als dubbel huis in gebruik. Een aangebouwde uitbouw is voor de bescherming van ondergeschikt belang.
Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag onder een met rode geglazuurde Tuiles du Nord pannen gedekt zadeldak met overstek voorzien van waterborden en windveren, bakgoten op klossen en op de nok een gemetselde schoorsteen. De twee dakkapellen hebben stolpramen. Vensteropeningen met vernieuwde schuifvensters met halve opgeklampte luiken. Het pand is verder voorzien van segmentboogvormige afsluitingen met gepleisterde geboorte- en sluitstenen en boogvelden. Links in de voorgevel is de dubbele hoofdingang geplaatst in een deels uit het bouwblok uitgespaard portiek, gedragen door zuilen op betonnen basementen. De beide door een middenstijl van elkaar gescheiden ingangen zijn afgesloten met een halfrond bovenlicht waarin radiaalvormige traceringen.Iin het gevelvlak rechts naast de ingang bevindt zich een staand draaivenster. Rechts van de toegangspartij drie vensterassen, daarboven twee ovaalvormige gietijzeren rondvensters, de rechter met radiale tracering.
Linker zijgevel met drie vensters en een gekoppeld topvenster met zesruits bovenlichten; de rechter zijgevel is gewijzigd ter plaatse van de ingangspartij is een modern venster aangebracht, rechts daarvan een zij-ingang en een getoogd venster, twee topvensters.
Waardering:
- vanwege de ouderdom;
- vanwege de beeldbepalende ligging;
- vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik;
- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;
- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.
Deze oorspronkelijke koetswoning is een rijksmonument.
datum foto: 01 juni 2017
bron foto: Paul Marsman©