Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Hatert, Angerensteinstraat en Vossenhof

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Vossenhof en Angerensteinstraat in Hatert (Nijmegen Zuid):   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Zuid   


 

   

   

   

    

           

 

 


   logo NG dubbel rood 2 non bold

Huis Hatert   

Dit historische bouwwerk werd in de 14de eeuw gebouwd. Met zijn verdedigingsmuren, torens en grachten is het zeer waarschijnlijk een soort kasteel geweest. Een van de torens is gedeeltelijk bewaard gebleven en nog steeds markant aanwezig. Later is de toren verhoogd tot de tegenwoordige toestand. Deze toren is overigens het enige nog zichtbare deel van het kasteel.

DSC 0640 3 edited naamIn de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) is het "kasteel" ernstig beschadigd. Daarna is het Huis als een boerderij herbouwd. Pas in de 19de eeuw kreeg Huis Hatert zijn huidige aangezicht.

Huis Hatert lag aan de doorgaande weg van Hatert naar de Hatertse Vennen. Na de aanleg van het Maas-Waalkanaal in 1925 was dit deel van de weg de aanlooproute van de destijds gebouwde Hatertsebrug.

Sinds de aanleg en ingebruikname van de nieuwe Haterse Brug, zoals die er nu ligt sinds de jaren 70 van de vorige eeuw, en de sloop van de aanvankelijke Hatertsebrug over het Maas-Waalkanaal, bevindt het Huis zich aan een doodlopende straat; de Vossenhof.

Huis Hatert is een rijksmonument.

datum foto: 28-02-2016
bron foto: Paul Marsman© 


 

   

   

   

              
   

 

 

logo dubbel non bold met blauwe achtergrond
   
   
Toegangshek begraafplaats   

Het toegangshek van de Katholieke Begraafplaats Hatert aan de Angerensteinstraat.

DSC 1280 3 edited ShiftN naamHatert kreeg in 1846 een eigen katholieke kerk en werd in 1853 een zelfstandige parochie. Daarvoor behoorde Hatert tot de parochie Neerbosch-Hees. Op 18 december 1859 vroeg pastoor G. van Kraay toestemming aan het college van Burgemeester en Wethouders om een begraafplaats te mogen aanleggen ten zuiden van de kerk, op een stuk bouwland achter Rozenburg aan het Kerkstraatje (vanaf 1964 Angerensteinstraat). Het college willigde het verzoek van de pastoor in op 13 januari 1860 op voorwaarde dat het terrein omrasterd zou worden door een muur of heg.

In 1967 werd de kerk in verband met de bouw van de Hatertse brug afgebroken. De begraafplaats is anno 2018 nog steeds in gebruik.

De begraafplaats heeft gewone graven en urnengraven (urnentuin). Er is geen strooiveld.

datum foto: 09-04-2016 
bron foto: Paul Marsman© 

 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven .   


 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte