Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Neerboscheweg

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Neerboscheweg in Nijmegen West:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen West.    


    

    

   

   

   

    

    

    

 
   





Villa "Het Slotje"  logo NG dubbel rood 2 non bold

Deze villa staat beter bekend als "het Slotje van de Baron," aan de Neerboscheweg.   

Het is in 1907-1908 gebouwd als buitenverblijf voor Jonkheer Meester E.F.M. van Rijckevorsel van Kessel naar ontwerp van architect W. Hoffmann. Het curieuze ontwerp van deze asymmetrisch opgebouwde villa is moeilijk onder te brengen bij architectuurstijl. In het ontwerp zijn naast elkaar historiserende en moderne stijlkenmerken toegepast; een niet eenduidige vorm van overgangsarchitectuur met opmerkelijke toegevoegde elementen zoals steunberen, kantelen en decoratieve spietorentjes met waterspuwers die met name het noordelijk deel van het pand een kasteelachtig karakter geven. 

DSC 1643 ShiftN 3 edited naamHet pand bevindt zich in het stadsdeel Nijmegen-West, en is gesitueerd aan de oostzijde van de Neerbosscheweg nabij de kruising met de Energieweg. In de oorspronkelijke situatie bestonden beide wegen niet, en lag het pand midden op een groot landgoed tussen de dorpen Neerbosch en Hees. De noordzijde van het pand staat op de oorspronkelijke bouwtekening aangemerkt als voorgevel: frontzijde gericht naar de voormalige Dorpsstraat. Door de aanleg van de naoorlogse woonwijken Heseveld en Neerbosch-Oost, het industriegebied Oostkanaaldijk, de Neerbosscheweg En het Maas-Waalkanaal al in de 20er jaren is het landgoed verscheurd en nagenoeg verloren gegaan. De villa heeft thans een voor de gemotoriseerde passant markante situering. De evenwijdig aan de Neerbosscheweg gelegen westgevel - waarin de hoofdentree - fungeert thans als voorgevel. 

Geheel onderkelderde villa van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het bouwvolume heeft een asymmetrische opzet. Aan de zuidzijde is een dienstvleugel met balkon uitgebouwd (oorspronkelijk keuken en schuur, thans kantoor en toiletgroep). Het smalle terras aan deze zijde is onlangs dichtgezet en overkapt (oorspronkelijke buitengevel nog intact). In het verlengde hiervan bevindt zich aan de noordzijde eveneens een terras. Tegen de oostgevel is een trap- annex liftschacht gebouwd. Deze moderne toevoeging valt buiten de bescherming. De oorspronkelijke buitengevel met uitgemetselde schoorsteen en kantelen is zoveel mogelijk intact gelaten. 

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbaar voorbeeld van een aanzienlijk buitenverblijf uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand valt op door het eigenzinnige ontwerp in overgangsarchitectuur, in combinatie met veel bouwelementen die aan een kasteel refereren. Het materiaalgebruik is rijk en bijzonder. Het interieur van met name de begane grond is grotendeels intact. Het pand is van bijzonder belang voor het oeuvre van architect W. Hoffmann. 
- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp, en later de stadswijk Neerbosch. De villa herinnert aan het voormalige landgoed bij Neerbosch en is in de huidige situatie markant gesitueerd voor met name de gemotoriseerde passant. De villa vormt een bijzonder markeringspunt aan de stadsrand van Nijmegen.

Momenteel zit er een bedrijf in deze villa. Het heeft ook een korte periode als hotel gefunctioneerd. 

"Het Slotje" is aangewezen als rijksmonument.  

datum foto: 18-07-2016 
bron foto: Paul Marsman© 


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte