Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Sint-Annastraat in Nijmegen Zuid

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de westkant van de Sint Annastraat vanaf het spoorviaduct in Nijmegen Zuid:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Zuid.    


   

   

   

   

   

   

   

   

   

    

 
   

T-boerderij  logo NG dubbel rood 2 non bold

Deze T-boerderij met smeedijzeren hek aan de St. Annastraat is vermoedelijk gebouwd omstreeks 1899, afgaand op de geschilderde datering op de voorgevel. Exacte gegevens van dit pand zijn pas vanaf 1918 bekend. De voorgevel is in 1918 namelijk ingrijpend gewijzigd vanwege de functiewijziging van het voorhuis van café tot woonhuis.

Met de verbouwing van 1918 zijn de Vlaamse gevel met balkon en balkondeuren en de vier vensters in de gevel aangebracht. Het ontwerp van de voorgevel heeft met deze verbouwing enige invloeden van de Overgangsarchitectuur gekregen. Deze invloed is terug te vinden in de, in een accentkleur geschilderde, lateien, in de horizontale sierbanden in blauwe geglazuurde baksteen en in de als trapgevel uitgevoerde Vlaamse gevel.

DSC 1243 4 edited ShiftN naamOp de bouwtekening uit 1918 is te lezen dat het gaat om de verbouwing van Café de Ster. Dit betreft de verbouwing van het voorhuis en een deel van het achterhuis tot woonhuis, waarbij eveneens de zijgevels zijn opgehoogd en het dakschild is opgetild. Daarnaast werd de plattegrond aangepast, waarbij enkele (woon)vertrekken in het achterhuis werden gerealiseerd en enkele nieuwe vensters in de zijgevels van het voor- en achterhuis werden aangebracht.

De boerderij lag ten tijde van de bouw in het, nog grotendeels onontgonnen, gebied van de Hatertse Heide, nabij onder meer het landgoed Heyendaal. Mogelijk betreft het hier een pachtboerderij behorend tot één van de omliggende landgoederen. In de huidige situatie is de boerderij opgenomen in de stedelijke bebouwing die vanaf het begin van de 20ste eeuw is opgerukt langs de Sint Annastraat. De boerderij staat op een relatief klein erf, waarvan de perceelgrens aan de voorzijde en rechterzijde dicht langs de gevel loopt.

De T-boerderij is onderdeel van de historisch gegroeide bebouwing langs de Sint Annastraat. Het vormt hierin één van de oudste gebouwen en herinnert aan de ontginning van het voormalige heidegebied van Hatert. Daarnaast is het een van de weinige boerderijen die resteert uit deze agrarische beginperiode. De boerderij ligt in de huidige situatie in verstedelijkt gebied, maar heeft, als gaaf bewaard en zeldzaam restant van het agrarische verleden van het gebied, stedenbouwkundige waarde.

De T-boerderij, inclusief het smeedijzeren hek is aangewezen als gemeentelijk monument.

datum foto: 7 april 2016
bron foto: Paul Marsman©    


 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte