Op deze pagina staan de objecten in/aan de Steenbok-, Egel- en Dingostraat in Nijmegen Midden:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen midden.
Deze kerk aan de Egelstraat in de wijk Hazenkamp werd in opdracht van de Raad der Gereformeerde Kerk in 1962-1963 gebouwd ter vervanging van de bijkerk uit 1929 aan de Groenestraat. De Maranathakerk is ontworpen door architect W. Ingwersen van het Amsterdamse architectenbureau Van der Bom & Ingwersen. Ingwersen behoorde na de Tweede Wereldoorlog tot een jonge en vernieuwende generatie modernistische architecten. De kerkbouw nam in zijn oeuvre een bijzondere plaats in. Onder inspiratie van de Notre-Dame-du-Haut in het Franse Ronchamp (architect Le Corbusier, 1950-1955) ontwierp hij in de jaren zestig een groot aantal gereformeerde kerkgebouwen, onder andere in Waalwijk, Alphen aan de Rijn, Heerenveen-Zuid, Haarlem-West, Heemstede, Berkum, Dussen en Alkmaar. De Nijmeegse kerk was het prototype in deze lange reeks van kerkgebouwen.
De Maranathakerk bevindt zich in de wijk Hazenkamp van het stadsdeel Nijmegen Zuid. Omdat deze kerk een groot deel van stad moest bedienen, kozen de gereformeerden voor een centrale plek in het vroeg naoorlogse uitbreidingsgebied. De vrijstaande kerk staat overhoeks op een ruim perceel dat wordt begrensd door de Steenbok-, Dingo- en Egelstraat. Het kerkgebouw maakt deel uit van een complex dat verder bestaat uit een ontmoetingsruimte, gemeentezaal, dienstvertrekken, verenigingslokalen en een dienstwoning. Het complex is grotendeels gegroepeerd rondom een voorplein met vrijstaande klokkentoren (niet zichtbaar) aan de Steenbokstraat. De dienstwoning aan de achterzijde is genummerd aan de Egelstraat. Sinds 1972 is de Maranathakerk de hoofdkerk van de Gereformeerde Gemeenten in Nijmegen. In de jaren negentig verlieten de hervormden van het stadsdeel Zuid de Pauluskerk aan de Einsteinstraat en gingen "samen-op-weg" volgens het gelijknamige beleid met de gereformeerden in de Maranathakerk.
Oorspronkelijk was deze kerkgemeente dus van Gereformeerde signatuur, maar tijdens het Samen-op-Weg proces met andere protestamtse kerkgenootschappen overgegaan in de landelijke fusiekerk PKN (Hervomde-, Gereformeerde- en Lutherse kerk). Recent zijn plannen bekendgemaakt deze kerk te sluiten en de Petruskerk in Hees aan te wijzen als PKN kerk voor Nijmegen.
De betekenis van “Maranatha” is: “Kom Toch Heer.” Dit is beeldend weergegeven in het gekleurde glas van het raam, dat van de vloer tot het dak reikt.
De Maranathakerk is een door de gemeente Nijmegen aangewezen gemeentelijk monument.
datum foto: 11 februari 2016
bronfoto: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven