Op deze pagina staan de objecten in/aan het gebied rondom de Radboud Universiteit en het Radboudziekenhuis, inclusief het gebied tot aan de spoorlijn Nijmegen-Venlo. Beter bekend als Heijendaal, maar op deze website zonder het park Brakkenstein wat vanwege de historische band met de wijk Brakkenstein bij Zuid is ingedeeld op deze website:
- Verlengde Groenestraat, de straat
En: - Bisschop Hamerhuis
- Huize Heijendaal
- Park Brakkenstein (opent apart in pagina Driehuizerweg)
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Midden.
De Verlengde Groenestraat begon oorspronkelijk op de kruising Sint Annastraat- Groenestraat en liep vanaf hier naar het oosten. Vlak voor de spoorlijn Nijmegen-Venlo boog de weg af naar het zuidoosten en liep hij parallel aan de spoorlijn, tot aan de kruising met de Heyendaalseweg.
In 1979, na de gereedkoming van het spoorviaduct, werd het eerste deel van de straat, tussen de Groenestraat en het spoor, omgedoopt tot Groenewoudseweg.
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Midden.
Dit historische gebouw staat aan de Verlengde Groenestraat en is ontworpen door de Nijmeegse architect Charles Estourgie.
Het is in 1923 gebouwd als een studiehuis voor de Scheutisten. Het draagt de naam van de in 1900 in China vermoorde bisschop Hamer. Het Bisschop Hamerhuis is tegelijkertijd gebouwd met het klooster Mariënbosch. Architectonisch hebben beide gebouwen dan ook overeenkomsten.
Zeer markant is de pagode, bestaande uit twee verdiepingen op het Bisschop Hamerhuis. Het verwijst naar de werkzaamheden van bisschop Hamer en andere Scheutisten in China. Oorspronkelijk hadden ook de twee schoorstenen 'oosterse' overkappingen. De gevel is sober van uitvoering. Het gebouw heeft een glas-in-loodraam van de gebroeders Van der Essen, ter herinnering aan Hamer.
Elders in Nijmegen, op de Bisschop Hamerstraat vlakbij zijn vroegere geboortehuis, staat een standbeeld van Bisschop Ferdinand Hamer (zie 2e foto rechtsboven). Zie binnenkort ook artikel elders in deze website voor een beschrijving.
Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
Het gebouw is ook aangewezen als rijksmonument.
datum 1e foto: 21-07-2018
datum 2e foto: 22-04-2016
bron foto's: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven
Ook wel "het Kasteeltje" of Kasteel Heijendaal genoemd, is een landhuis op het terrein van de Radboud Universiteit en het bijbehorende academisch medisch centrum.
Vroeger maakte het korte tijd samen met landgoed Brakkesteyn en bijbehorende manage, tuinmanshuis op de Driehuizerweg en nog wat gebouwen deel uit van één groot landgoed.
Het neorenaissancistische gebouw werd tussen 1912 en 1914 opgetrokken naar een ontwerp van architect Charles Estourgie. Opdrachtgever voor de bouw was de ondernemer Frans Jurgens, bekend van de Jurgens margarinefabrieken te Oss.
In 1949 werd het bijbehorende landgoed Heijendaal aangekocht door de St. Radboudstichting, die er de universiteit zou vestigen. Het landhuis is nu in gebruik als kantoor van de universiteit en wordt tevens voor representatieve doeleinden gebruikt.
Huize Heijendaal is een rijksmonument.
datum foto boven: 21-03-2016
datum foto onder: 28-02-2016
bron foto's: Paul Marsman©