Op deze pagina staan de objecten in/aan de Muldersweg in Nijmegen West:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen West.
In 1936 door de architecten B.J. Meerman en J. van der Pijll ontworpen benzinestation met garagebedrijf en woning aan de Muldersweg, die de kenmerken vertonen van de Nieuwe Zakelijkheid uit de periode 1920-1940.
Destijds lag de Graafseweg een stuk hoger en was dit station ook bedoeld als voorziening voor het verkeer op die weg. Pas toen de Graafseweg werd verlaagd, ver na WOII, kwam dit station geïsoleerd te liggen en heeft het andere bestemmingen gekregen.
Twaalfzijdige glazen kiosk met 10-ruiters op borstwering onder ver uitstekende, vrijwel horizontale en bijna cirkelvormige luifel; in het midden de toegangsdeuren van de kiosk. Kiosk en luifel zijn geplaatst op de hoek van een vierkant bouwblok, dat tweemaal zo hoog is als de kiosk; links naast de kiosk een kantoor met drie smalle staande vensters en een groot liggend venster; in het verlengde van het blok links een iets uitspringende jongere garage met acht deuren; in de sprong tussen de voorgevel van het kantoor en die van de garage een deur met bovenlicht.
Op de hoek boven de luifel een cilindervormige hoekverzwaring als console voor een vlaggemast. Op het platte dak is overhoeks geplaatst een verticale glazen lichtbak met koperen naald.
De dakrand van de aan de straat gelegen gevels is het hoogst boven de hoek met luifel; de beide zijden zijn met een sprong lager voortgezet (voorheen waren op die lagere delen de merknamen Texaco resp. Caltex aangebracht).
De gevel van het bouwblok is rechts verlengd tot kopgevel van het daarachter gelegen woonhuis; toegang tot de woning geeft een vlakke deur rechts in de klopgevel; links ernaast twee kleine ronde lichtopeningen met een kruisroede, en rechts ernaast een groot rechthoekige 12-ruits venster met aan de bovenzijde glas-in-lood.
De woning kent twee bouwlagen en drie venstertraveeën in de zijgevel; daarin twee stolpramen met bovenlicht en een deur op de b.g., alsmede twee stolpramen met bovenlicht en een drielicht op de verdieping; tegen de achtergevel een lage aanbouw.De in witte-stuc-op baksteen uitgevoerde gevels van de kiosk, kantoor en garageruimte zijn voorzien van een rood geschilderde plint; alle vensters en deuren van de kiosk, kantoor- en garageruimte bezitten stalen kozijnen en roeden - uitgezonderd de acht garagedeuren - en zijn blauw geschilderd. De vensters en deuren van de woning in de zijgevel zijn, net als de garagedeuren in hout uitgevoerd.
Het benzinestation met luifel en lichttoren bezit grote architectonische kwaliteit doordat de strakke vormgeving van de rechthoeken is gecombineerd met de cirkels van de kiosk, luifel, kleine vensters en ronde console van de vlaggemast. Het kantoor, de garage en woning zijn op harmonische wijze met het benzinestation verbonden. De afgewogen verhoudingen en detaillering van de vlakken en volumes maken het geheel tot een belangrijk voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Qua vormgeving is het benzinestation bovendien een hoogtepunt in de ontwikkeling van benzine-verkooppunten.Vanwege de typologische en architectonische kwaliteit en zeldzaamheid is het benzinestation met kantoor, garage en woning een evident monument van cultuur- en architectuurhistorische waarde.
Dit voormalige tankstation is een rijksmonument.
datum foto: 9 april 2016
bron foto: Paul Marsman©