Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Nijmegen Midden

logo NG dubbel rood 2 non boldHier treft u wijken, buurten, straten en objecten aan van Nijmegen Midden.

Nijmegen Midden wordt op deze website begrenst door vanaf het Keizer Karelplein de Van Schaeck Mathonsingel, vanaf even buiten het station de spoorlijn Nijmegen-Oss tot het spoorwegviaduct Neerboscheweg, dan de Neerboscheweg, Oude Mollenhutseweg (thans Burgemeester Daleslaan) tot de Hatertseweg. Die weg links tot de Slotemaker de Bruïneweg. Daar rechts tot de St. Annastraat, daar weer rechts tot de Houtlaan, dan links en via Houtlaan, Kwekerijweg en d'Almarasweg tot de spoorwegovergang in laatstgenoemde weg. Dan de spoorlijn Venlo-Nijmegen tot het spoorwegviaduct in de St. Annastraat. De St. Annastraat tot het Keizer Karelplein.

Globaal de wijken Bottendaal, Nije Veld (Willemskwartier, Landbouw- en Muntenbuurt), Hazenkamp, St. Anna, Heijendaal, het Goffertpark (tot de Oude Mollenhutseweg, dus niet de wijk Goffert rondom de Weg door Jonkerbos en Winkelsteeg) en Kolpingbuurt.

Het Keizer Karelplein hoort bij Centrum / Benedenstad, behalve het Titus Brandsma Memorial (voorheen St. Jozefkerk) welke bij dit gebied Midden hoort (Stijn Buysstraat). 

Het park Brakkenstein (voormalig landgoed Brakkesteyn) ligt weliswaar in Heijendaal, maar heeft een historie met Brakkenstein en zal op deze website als Nijmegen Zuid worden beschouwd.

De wijk Bottendaal is kadastraal Nijmegen Oost, wordt ook vaak tot het Centrum gerekend, maar is om praktische redenen op deze website bij deze wijk, Nijmegen Midden, gerekend.

Klik hieronder op de straat en/of gebied om op de overzichtpagina te komen. Door op het object te klikken komt u daar direct.   
Klik op de artikelpagina's in het menu bovenaan op "Midden" om terug te keren naar deze pagina "Nijmegen Midden." De afbeeldingen in de wijk- en buurtbeschrijvingen voeren u terug naar de pagina "Nijmegen."     

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen.  


Klik op de wijk, buurt, straat of object om e.e.a. te bekijken.  

De wijken en buurten:

De straten en objecten:          
   
   

 


   

   

   

 
   

 

logo NG dubbel rood 2 non bold
   

   


Bottendaal   

Bottendaal
Wijk van Nijmegen
Bottendaal
Locatie van Bottendaal in Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Oost
Coördinaten 51°50'17"NB, 5°51'22"OL
Oppervlakte 44 ha.  
Inwoners (2017) 5.120
Detailkaart
Stratenkaart van Bottendaal
Stratenkaart van Bottendaal
Foto's
Bottendaal, Nijmegen, op een luchtfoto van de NIMH van vóór de Tweede Wereldoorlog
Bottendaal, Nijmegen, op een luchtfoto van de NIMH van vóór de Tweede Wereldoorlog

Bottendaal is een wijk dicht bij het stadscentrum en ligt ten oosten van de spoorlijn Nijmegen - Venlo tussen de van Schaeck Mathonsingel en de St. Annastraat. Op 1 januari 2015 had de wijk 5075 inwoners.

Bottendaal, ook wel eens Zeeheldenbuurt genoemd, is kadastraal gezien Nijmegen Oost. Niet zelden wordt het ook wel eens tot het Centrum gerekend. Maar om praktische redenen is Bottendaal op deze website bij Nijmegen Midden ingedeeld. 

Geschiedenis:

Algemeen:
Bottendaal is genoemd naar een inmiddels gesloopt lunet van de Nijmeegse vestingwerken. Het noordelijk deel van de wijk ligt binnen de 19e-eeuwse bebouwing rond het centrum van Nijmegen, terwijl in het zuiden van de wijk nieuwere woningen staan. 

Bottendaal als arbeiderswijk:  
Bottendaal werd gebouwd als huisvesting voor kleine arbeiders, die bijvoorbeeld werkten bij de Dobbelmanfabriek, maar ook vaak hun eigen werkplaats hadden bij hun woning. De meer welgestelde mensen betrokken mooie herenhuizen aan de Graafseweg, Burghardt van den Berghstraat en Van Oldenbarneveltstraat.

Na de Tweede Wereldoorlog:  
Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal fabrieksarbeiders af en raakte de wijk enigszins in het slop. Huisjesmelkers kochten voor weinig geld panden waar veel studenten en gastarbeiders in werden ondergebracht, dit tot woede van veel van de oorspronkelijke bewoners, die hun wijk zagen verpauperen.

Actie van de bewoners: 
Dit leidde tot actie: aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig eisten de bewoners meer inspraak over hun wijk. Veel oude fabriekspanden kwamen vrij in de wijk en werden gesloopt voor nieuwbouw. Na veel protesten dwongen de bewoners de gemeente tot meer inspraak en uiteindelijk werden alle nieuwbouwprojecten met instemming van de bewoners tot een goed einde gebracht. Dit had een positief effect op de wijk: in de jaren tachtig en negentig begon de wijk veel mensen aan te trekken, en ontstond een kleurrijke mengeling van 'echte Bottendalers', studenten en gezinnen met verschillende etnische achtergronden.

Huidige situatie: 
Inmiddels is de wijk een van de populairste buurten in Nijmegen. Er is tevens de laatste jaren weer meer bouwactiviteit ontstaan: het Thiemepark aan de Van Goorstraat is ontstaan na sloop van de gelijknamige drukkerij en tussen 1999 en 2001 werden de gebouwen van de zeepfabriek van Dobbelman (tot de Tweede Wereldoorlog gespeld als Dobbelmann) gesloopt. De Biotex-fabriek bleef echter staan, deze maakt deel uit van de nieuwbouw op het terrein, waarbij ook de markante fabrieksschoorsteen uit 1920 is geïntegreerd. Het Dobbelmanterrein won in 2009 de architectuurprijs Nijmegen. Als laatste stukje van het Dobbelmanterrein is de Castellatoren gebouwd, een 42 meter hoge woontoren met onderin kantoorruimte, ontworpen door Ludo Grooteman van bureau dok architecten en eind 2012 opgeleverd. Dit laatste project heeft in 2013 de architectuurprijs Nijmegen gewonnen.

 

Wetenswaardigheden:

  • In september 2006 werd er in de Van Goorstraat in Bottendaal een bijna honderd jaar oude melkfles gevonden met daarin een briefje, een voorbeeld dus van flessenpost. De brief is geschreven op 18 mei 1912 door een zekere Hendr. Gerh. Bionda, die ook aan de Van Goorstraat woonachtig was. In de brief schreef hij dat hij graag wilde dat de vinder hem een "aansichtkaart" zou sturen en dat hij "in 't voorste gedeelte van den heerlijken vruchtentuin" zat. De melkfles is ook uit Nijmegen afkomstig, van de inmiddels niet meer bestaande melkfabriek Erlecom, destijds gelegen aan de Barbarossastraat.
  • Bottendaal heeft een eigen bier: de Botterik. Dit bier wordt alleen geschonken in een aantal cafés in de wijk en wordt speciaal gebrouwen door Stadsbrouwerij De Hemel.
  • Binnen de wijk Bottendaal ligt de architectenbuurt. De drie straten in deze buurt zijn vernoemd naar de Nijmeegse architecten Derk Semmelink, Jan Jacob Weve en Pieter van der Kemp. De buurt staat ook wel bekend als Semmelinkbuurt.
Op 21 maart 2007 ging de site www.bottendaal.nl de lucht in. Hierop is informatie over de historie en de huidige situatie van de wijk te vinden. De site is een initiatief van het Bewonersoverleg Bottendaal (BOB)


   logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
Goffert (wijk)   

Goffert (wijk)
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Goffert.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Midden
Coördinaten 51°49'14,268"NB, 5°49'25,003"OL
Inwoners 2687

De wijk beslaat 340 ha. en ligt in het stadsdeel Nijmegen-Midden. Het aantal inwoners is 2.533 (2012).

De wijk is slechts voor een beperkt deel een woonwijk, omdat het grootste deel ervan wordt ingenomen door het Goffertpark, het naar de wijk genoemde voetbalstadion De Goffert, het Goffertbad (zwembad) en het bedrijventerrein Winkelsteeg. De woonruimte in de rest van de wijk is te verdelen over drie gebieden:

  • De Kolpingbuurt: ongeveer 300 kleine huurwoningen, ingeklemd tussen de Muntweg en de spoorlijn.
  • Twee flats aan de Heideparkseweg, vooral bewoond door alleenstaanden.
  • De Emancipatiebuurt (Park Jonkerbosch), begin jaren ’90 is gereedgekomen, bestaande uit laagbouw koopwoningen en huurappartementen (hoort op deze website bij Nijmegen Zuid).

Met name in de Kolpingbuurt bevinden zich naar verhouding erg veel huishoudens met lage inkomens en opleiding.
   logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   

Kolpingbuurt
   
 

In 1947 zag de katholieke Woningbouwvereniging Kolping het levenslicht. Anders dan protestanten en socialisten hadden katholieken (toen 80% van de Nijmeegse bevolking) nog geen eigen vereniging. Bovendien heerste er enorme woningnood.

Tussen september 1950 en juni 1953 werden fasegewijs 254 woningen op het kleine stukje goedkope grond tussen de Muntweg en de spoorlijn gebouwd.

Anders dan gepland gingen niet alleen katholieken naar de Kolpingbuurt. Zo reserveerde de gemeente 20% van de huizen voor Indische Nederlanders en kwamen ook ambtenaren, militairen, werknemers van de NS, de PTT en de elektriciteitscentrale richting Kolping. Verder kreeg personeel van grote bedrijven als Smit, Nijma, Philips en Honig voorrang bij het zoeken van een huis: arbeiders én chefs. Tenslotte wees Bureau Huis vestinghuizen toe aan gezinnen die in een krot/noodwoning leefden of ergens inwoonden.

Vanaf haar ontstaan was de Kolping dan ook een gemêleerde buurt met een volks karakter; een echte arbeiderswijk.

DSC 1352 ShiftN 3 edited DSC 1353 3 edited naam DSC 1355 ShiftN 3 edited naam DSC 1354 3 edited naam

V.L.N.R.
-Snackbar Kolpingstraat, hoek Leo XIII-straat
-Kolpingstraat
-Dr.Poelsstraat
-Spoorkuil langs Kolpingbuurt    


    logo NG dubbel rood 2 non bold
    
   
   
Goffertpark   

Goffertpark

Goffertpark
Type Stadspark
Locatie Nijmegen
Oppervlakte 83 ha
Opening 1939

Het Goffertpark is een stadspark in in de Nederlandse stad Nijmegen. Het park is vernoemd naar een boerderij, de Goffertboerderij, die nog steeds aan de rand van het park aan de Goffertweg staat.

Geschiedenis: 
Het ontwerp voor het park werd geleverd door J.H. Schmidt en D. Mosnhouwer. De aanleg van het park begon in 1935. Het was een werkverschaffingsproject; het was crisistijd en er heerste grote werkloosheid. Omdat het een werkverschaffingsproject was, mochten er geen machines gebruikt worden; al het werk moest met de hand worden gedaan. Het park was vlak voor de Tweede Wereldoorlog, in 1939, gereed. Het Goffertpark heeft sinds 1952 een oppervlakte van 83 hectare. Het stadion, met een capaciteit van 30.000 toeschouwers, bevatte aanvankelijk een wielerbaan, die later is afgebroken.

De naam Goffert is waarschijnlijk een bijnaam van een van de voormalige bewoners van de Goffertboerderij: de man was nogal grof gebouwd, wat in de volksmond "unne grofferd" van een vent werd genoemd.

Kenmerken: 
Het park heeft een grote speelweide die gebruikt wordt bij evenementen zoals circussen, popconcerten, en muziekfestivals. Allerlei bekende bands en artiesten hebben in het park opgetreden, zoals The Rolling Stones, Pink Floyd, U2, Bruce Springsteen, Aerosmith, Radiohead, Pearl Jam, Velvet Revolver, AC/DC, Kiss, Muse, KoRn, Coldplay, Black Sabbath, Rammstein, Metallica, Bon Jovi, Guns N' Roses, Scooter, Robbie Williams en Red Hot Chili Peppers.

Verder is er een kinderboerderij, rosarium, openluchttheater, een bos en zijn er verschillende vijvers. Aan de rand van het Goffertpark ligt een openluchtzwembad: het Goffertbad. Naast het Goffertbad en tegenover de Goffertboerderij staat de scholengemeenschap Canisius College locatie De Goffert. Ook het thuisstadion van N.E.C. ligt in dit park.

Van het Goffertpark als geheel en alle elementen die een monumentenstatus genieten, is elders op deze website de pagina Goffertpark te vinden.
    logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
   
Hazenkamp   

Hazenkamp
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Hazenkamp.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Midden
Coördinaten 51°49'36,419"NB, 5°50'53,376"OL
Oppervlakte 83 ha  
Inwoners 5218
Overig
Postcode(s) 6531

Hazenkamp is een wijk in het stadsdeel Nijmegen-Midden op ongeveer 2,5 kilometer van het stadscentrum. De wijk ligt ingeklemd tussen de straten Groenestraat, Vossenlaan en Wezenlaan. Op 1 januari 2006 woonden er 5218 mensen.

Bebouwing: 
De bebouwing in het oostelijk gedeelte bestaat uit ruime jaren-30-woningen, het westelijke deel omvat vooral naoorlogse huizen en lage flats. In de uiterste noordwesthoek van de wijk ligt het voormalige Smitterrein, een 7 hectare groot (deels vervuild) stuk grond met daarop fabriekspanden, waar in de toekomst waarschijnlijk woningbouw zal verrijzen.

Belangrijkste straten:  
De belangrijkste doorgaande wegen in de wijk zijn de Wezenlaan, Dobbelmannweg, Hazenkampseweg en Steenbokstraat. Aan laatstgenoemde en de Groenestraat liggen twee bescheiden winkelclusters met o.a. 3 supermarkten en andere detailhandel. Aan de Hazenkampseweg lagen vanaf 1923 de speelvelden van de Nijmeegse voetbalclub N.E.C., totdat de club in 1945 definitief verhuisde naar het huidige stadion De Goffert, gelegen in het Goffertpark.

Herkenningspunten:

St. Annamolen:
Een markant punt in de wijk is de - oorspronkelijk uit 1794 daterende en in 1849 op de huidige plek herbouwde - Sint Annamolenop de hoek van de St. Annastraat en Hatertseweg. Sinds de restauratie in 1978 maalt de molen meel voor de winkel eronder.

Heilige Antonius van Padua-Sint Annakerk: 
Een ander herkenningspunt is de Heilige Antonius van Padua-Sint Annakerk, beter bekend als de Groenestraatkerk. Deze kerk staat op de hoek van de Groenestraat en Dobbelmannweg. De kerk is gebouwd in neogotische stijl en werd ontworpen door de architect A.A.J. Margry.

Sport: 
De Hazenkamp is naamgever van diverse sportclubs. De landelijk toonaangevende turnvereniging GTV De Hazenkamp (met Suzanne Harmes en Verona van de Leur), honk- en softbalclub HSV De Hazenkamp en korfbalvereniging KV De Hazenkamp hebben hun naam aan de wijk ontleend. De harde kern van voetbalclub N.E.C. noemt zich bovendien HazenKamp Nijmegen.

Externe link:
Een wijkoverleg heeft een website gelanceerd, welke ook door omliggende wijken gebruikt wordt: www.hazenweb.nl (site tijdelijk? offline) 
   logo NG dubbel rood 2 non bold
    
  
   
    
Heijendaal   

Heijendaal
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Heijendaal.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Midden
Coördinaten 51°49'20,950"NB, 5°51'55,174"OL
Inwoners 1758

Heijendaal is een wijk in het stadsdeel Nijmegen-Midden (op deze website ingedeeld in Zuid-Oost). Het aantal inwoners van de wijk is 1758 (1 januari 2005). De naam van de wijk wordt ook wel gespeld als Heyendaal. In het voorstel voor de naamgeving werd de wijknaam met een y gespeld, bij het uiteindelijke raadsbesluit echter zijn met de hand puntjes op de y gezet, waardoor de wijk de naam Heijendaal kreeg.

Het grondgebied van de wijk wordt voor het grootste deel ingenomen door de gebouwen van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Radboudumc en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ook de studentencomplexen Proosdij en Sterrenbosch staan in Heijendaal. Tot 1992 stond in het noordwesten van Heijendaal ook nog het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis.         


    logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
   
Nije Veld

Nije Veld
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - Nije Veld.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Midden
Coördinaten 51°50'2,389"NB, 5°50'57,084"OL
Oppervlakte 85 ha  
Inwoners 4956

Nije Veld is een wijk, eigenlijk meer een gebied. De naam Nije Veld is niet zo bekend als de namen van de subbuurten waaruit deze statistische wijk is opgebouwd, de buurten Willemskwartier, Landbouwbuurt en Muntenbuurt. 

Willemskwartier:
Willemskwartier is dus geen wijk maar een buurt en een onderdeel van de wijk Nije Veld. De naam van de wijk komt van de Willemsweg, de weg die daar sinds 1904 lag met een aantal toen gebouwde grote boven-en benedenwoningen met voortuin. Deze weg eindigde in het veld (het Nije Veld) ter hoogte van huisnummer 118, op het kruispunt van de huidige De Genestetlaan. Hier liep een pad naar de Groenestraat, richting kerk. Pas in 1917 werd een tuinwijk gebouwd met namen van Nederlandse dichters: de Dichtersbuurt ofwel later het Willemskwartier genaamd. 

Een bewonersinitiatief heeft een website opgezet: www.willemskwartiernijmegen.nl 

Landbouwbuurt:
De Landbouwbuurt is ontstaan vanaf 1940 en ligt tussen de Muntweg, Groenestraat en de spoorlijn Nijmegen-Den Bosch.

Ook in deze buurt hebben bewoners een website gelanceerd: www.delandbouwbuurt.nl 

Muntenbuurt:
De Muntenbuurt ligt tegenover de Landbouwbuurt, aan de overzijde van de Muntweg. Het is halverwege de jaren 80 gebouwd op een voormalig bedrijfsterrein.
   logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
   
Willemskwartier   

Het Willemskwartier is een buurt in Nijmegen, welke onderdeel is van de wijk Nije Veld. Deze wijk is echter minder bekend dan de subbuurten waaruit zij bestaat, waardoor doorgaans van de wijk Willemskwartier wordt gesproken. Het is gelegen in een driehoek tussen de Graafseweg, de Groenestraat en de spoorkuil tussen Graafseweg en St. Annastraat. De belangrijkste doorgaande weg door het Willemskwartier is de Willemsweg.  

Een bewonersinitiatief heeft een website opgezet: www.willemskwartiernijmegen.nl

 

Ontstaan:
Het Willemskwartier is een vooroorlogse buurt met overwegend kleine, goedkope huurwoningen (verhuurder: Portaal). Oorspronkelijk is het Willemskwartier opgezet als tuinstad. De bouw is in 1917 begonnen, de Willemsweg wordt al in raadsstukken van 1904 genoemd.

Huidige situatie: 
De van oudsher eenzijdige bevolkingssamenstelling van arbeiders en werklozen is de afgelopen decennia aangevuld met voornamelijk Marokkanen, Turken en ook studenten, waardoor het nu bekendstaat als multiculturele volkswijk.

Begin jaren 90 is een groot deel van de bebouwing in het Willemskwartier westelijk van de Willemsweg afgebroken ten behoeve van nieuwbouw. De rest van de huurwoningen wordt (vanaf 2006) steeds verder en in fases gesloopt. Hiervoor in de plaats komen meest koopwoningen. Slechts weinig oorspronkelijke bewoners keren terug naar de plek waar zij eens woonden, nieuwe bewoners nemen hun plaats in. Het karakter van de wijk verandert dan ook: de bedoeling van de verhuurder en de gemeente is deze buurt te herstructureren (is stadsvernieuwing) en het woongenot te verbeteren.

Openbaar vervoer: 
Breng buslijnen 1, 3, 4 en 8 rijden over de Willemsweg. Het NS station Nijmegen is vanaf het Willemskwartier ongeveer 10 minuten lopen.  
    logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
   
Muntenbuurt   

De Muntenbuurt is een kleine buurt in Nijmegen en onderdeel van de wijk Nije Veld. Het buurtje is gelegen tussen de Muntweg, de Ploegstraat en de Slotemaker de Bruïneweg. De Muntweg is een drukke en belangrijke doorgaande weg. 

De Muntenbuurt ligt tegenover de Landbouwbuurt, aan de overzijde van de Muntweg. Het is halverwege de jaren 80 gebouwd op voormalige bedrijfsterreinen aan de Muntweg, waar bedrijven waren gevestigd zoals de Swift schoenenfabriek en de ASW Apparatenfabriek. Beiden bestaan niet meer. 

Straten in de Muntenbuurt zijn de Ploegstraat, Daalderstraat, Dukaatstraat, Florijnstraat en de Guldenstraat Later zijn hier het Alphons Sieberspad en de Dorsvlegelstraat aan toe gevoegd. 

Dat de Muntenbuurt straatnamen heeft welke zijn gebaseerd op valuta schijnt een fout te zijn. Bij de ontwikkeling van deze buurt heeft men er niet bij stilgestaan dat de naam van de Muntweg was afgeleid van een Muntplant. 

Het Goffertbad (openluchtzwembad) ligt tegen de Muntenbuurt aan. 

 

       


    logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
   
St. Anna   

Sint Anna
Wijk van Nijmegen
Map - NL - Nijmegen - St Anna.PNG
Kerngegevens
Gemeente Nijmegen
Coördinaten 51°49'23"NB, 5°51'7"OL
Overig
Postcode(s) 6533

 Sint Anna is een wijk. Het was vroeger een apart gehucht met een eigen molen, maar werd in de twintigste eeuw opgeslokt door het steeds verder uitdijende Nijmegen.

In Nijmegen is de naam "St. Anna" niet erg bekend. Meestal heeft men het over "de buurt tegenover het Radboudziekenhuis". De wijk ligt op loopafstand van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Universitair Medisch Centrum St Radboud.

De meeste inwoners kennen Sint Anna alleen als naamgever van de verkeersader de St. Annastraat en van de nog bestaande St. Annamolen, ofschoon die molen zich formeel niet in St. Anna bevindt maar in de wijk Hazenkamp.

Wat ook weinig bekend is dat de westgrens van de wijk niet de Hatertseweg is maar de Vossenlaan (dus inclusief de oneven nummers).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte