Binnenkort op logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Lent, Griftdijk-Zuid

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Griftdijk-Zuid in Lent:  

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).  

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Noord (lent).    


 

 

 

 

  
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

   
   
Dwarshuis met achterhuis.

Dit huis is gesitueerd op een lage terp aan de Griftdijk-Zuid in Lent.

Deze voormalige boerderij uit circa 1860 ligt precies tegenover de NH kerk en op de hoek met het insteekweggetje naar een aantal panden (voormalige straat?)

DSC 0735 3 edited ShiftN naamBreed dwarshuis met schildkap voorzien van schoorstenen op de uiteinden van de nok, gedekt met gesmoorde o.h. pannen, boven uitkragende daklijst zonder goten.

Symmetrische voorgevel waarin voordeur met omlijsting en 2 x 2 schuiframen ter weerszijde. 5-tal lage zolderramen onder dakrand.
Blinde rechterzijgevel en linker zijgevel voorzien van erker waarboven eveneens later aangebracht zolderraam.
Achterhuis: vernieuwd, voorzien van zadeldak met topgevel bewaarin schoorsteen, lagere uitbreiding eveneens voorzien van zadeldak met idem topgevel. Het achterhuis is verbouwd tot een apart woonhuis met eigen adressering.

Voorbeeld van een midden 19e eeuws dwarshuis met achterhuis, waarvan met name het voorhuis door het uiterlijk en ligging een beeldbepalende rol voor de ontwikkeling en geschiedenis van de Griftdijk vervult.

Het gehele pand is een van de vorige gemeente Elst, waaronder Lent voorheen viel, overgenomen gemeentelijk monument, thans van de gemeente Nijmegen.

datum foto: 6 maart 2016
bron foto: Paul Marsman©   


  
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

   
Dwarshuis met achtertuin  

Het betreft op de foto een dwarshuis met achtertuin uit de 19e eeuw aan de Griftdijk Zuid in Lent (Nijmegen Noord). Het huis is wit geschilderd met een ondiepe voortuin en voorzien van smeedijzeren hek op een muurtje.

DSC 1233 3 edited ShiftN naamDe blokvormige bouwmassa bestaat uit een begane grond, een lage zolderverdieping en een schildkap boven een bakgoot met kroonlijst. Dakbedekking is van singles. Uitwendig gemetselde hoekpenanten en een smalle middentravee (waarschijnlijk voor een voormalige voordeur). Gestoken consoles onder de goot ter plaatse van de penanten.

Het pand heeft een symmetrische voorgevel met schuiframen en laag geplaatste zolderramen, allen voorzien van segmentboog bovendorpels.

Rechterzijgevel met schuifraam idem als voorgevel en geblindeerde zolderramen. Tegen linkerzijgevel aangebouwde serre, welke later is gewijzigd. Het nog net zichtbare achterhuis is voorzien van een zadeldak. 

Ondanks de aangebrachte wijzigingen is de eind 19de eeuwse verschijningsvorm en detaillering nog zodanig overheersend dat dit pand van beeldbepalende waarde voor de ontwikkeling en geschiedenis van de bebouwing langs de Griftdijk moet worden geacht.  

Het pand geniet gemeentelijke monumentenbescherming.

datum foto: 6 april 2016
bron foto: Paul Marsman©      


      
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

Witgepleisterde villa Kriekenbeek

Deze villa met voortuin is te vinden aan de Griftdijk Zuid in Lent.

In de voortuin staat een grote rode beuk en smeedijzeren hek, alsmede beukenhaag langs de rechter belending.

De grond- en bekappingsvorm van deze villa bezit verwijzingen naar de eind 19de eeuwse neostijl.

DSC 2590 Lent Griftdijk Zuid 119 3 edited ShiftN naamDe samengestelde blokvormige uit 2 bouwlagen bestaande bouwmassa is gedekt met een afgeplat schilddak en aangekapte schilddakjes boven en rondom lopende bakgoot op uitkragend metselwerk. De dakbedekking is van gesmoorde kruispannen met gietijzeren windvanen op nokeinden.

De symmetrische voorgevel is voorzien van een voorgebouwde erker waarboven een balkon met hekwerk. Er zijn schuiframen met ellips- en segmentbogen van schoonmetselwerk. Zijgevels met idem raamvormen als voorgevel en een toegangsdeur in rechterzijgevel.

Er is een uitkragend erkertje in linkerzijgevel. Tegen achtergevel een met lessenaardak gedekte aanbouw.

Motivering tot aanwijzing:
Gaaf voorbeeld van een grote villa uit de tijd rond de vorige eeuwwisseling, welke verwijst naar de vroegere betekenis van de Griftdijk als hoofdverbinding tussen Arnhem en Nijmegen.

Deze villa is een gemeentelijk aangewezen monument.

datum foto: 29-04-2017 
bron foto: Paul Marsman© 


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte