Binnenkort op logo banner NG smal in hoogte:  
 - Veel moois in Ubbergen 
 - Veel mooie panden in Beek    
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Ubbergseweg

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Ubbergseweg in Nijmegen Oost:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Oost.  


    

      

   

   

   

   

  

   

   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
Ubbergseweg
   
   
De weg van Nijmegen naar Ubbergen is al zeer oud - mogelijk uit de Romeinse tijd - en maakte in de late Middeleeuwen deel uit van een belangrijke verbindingsweg tussen Nijmegen en het Duitse Kleve. In het begin van de 19de eeuw werd de Rijksstraatweg Nijmegen-Keulen over de Ubbergseweg geleid en nam het belang van de weg opnieuw toe. 

De Ubbergseweg liep tot omstreeks 1880 vanaf de Hunnerpoort - waar hij aansloot op de Voerweg - min of meer parallel aan het Meertje naar Ubbergen. Na de sloop van de stadsmuren en -poorten werd het eerste stuk van de weg (tot aan de kruising met de Ooijsedijk) iets naar het noorden verlegd, zodat hij aansloot op de Waalkade. De oude verbinding met de Voerweg kreeg de naam Oude Ubbergseweg. 

In de jaren '30 van de vorige eeuw werd de Waalbrug gebouwd. Voor de aanleg van het talud voor de oprit van de brug moest het begin van de Ubbergseweg opnieuw naar het noorden worden verlegd. Een laatste ingrijpende verandering vond plaats in de jaren '60, toen de weg in tweeën werd geknipt door de aanleg van de N325. 


Klik hier of op een onderstaande foto om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Oost 


 

 

 

 

 

 

 

 

   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
   
Bakstenen boerderij   

Deze boerderij is geheel gekalkt en staat aan de Ubbergseweg op de hoek met de Beekmandalseweg.  

DSC 2209 3 edited ShiftN naamDit gedeelte van de stuwwal alsook de gehele Beekmandalseweg behoren tot het grondgebied van Nijmegen.

De boerderij is gebouwd in één bouwlaag met voorhuis, rieten schilddak en loodrecht daarachter een stal met pannen dak. De voorgevel is drie-assig met in het midden ingangsdeur met bovenlicht en klassicistische paneelindeling met ovalen. Boven de deur is het hooiluik van de zolder. Links en rechts zijn ramen met zesruiters en houten luiken.

Bouwjaar: 18de eeuw.

Het is een voorbeeld van een zeer eenvoudige boerderij, van belang door de markante ligging in het hellend terrein.

Deze boerderij geniet gemeentelijke monumentenbescherming.

datum foto: 11 januari 2017 
bron foto: Paul Marsman© 


    

   

   

   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
Complex van drie woonhuizen   

Dit complex is door verbouwing van een boerderij met voorhuis tot stand gekomen aan de Ubbergseweg in Nijmegen.

DSC 2206 3 edited naam ShiftNHet geheel is van baksteen met pannengedekte schilddaken. De zijgevel van het voorhuis vormt nu het middengedeelte van het pand. Het heeft twee bouwlagen en is twee-assig. De ramen op de etage zijn iets kleiner dan die op de begane grond maar hebben evenals deze negen ruiten. 

Het oude stalgedeelte links bevat de toegangsdeur en dubbel en twee kleine vensters met gewijzigde kozijnen.

Het deel rechts heeft een deur en vier vensters van ongelijke breedte. De gevel van het middengedeelte is geschilderd; de twee zijgedeelten zijn gepleisterd en geschilderd.

Bouwjaar: midden- en linkergedeelte stamt uit de 18de eeuw.
Het rechtse deel uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Zeer aantrekkelijk gelegen pand dat nog een landelijk karakter uitstraalt en de herinnering aan de bebouwing van de oude landweg bewaart.

Het geheel vormt één gemeentelijk monument.

datum foto: 11 januari 2017 
bron foto: Paul Marsman© 


 

   

   
   logo NG dubbel rood 2 non bold
Villa de Varenhof   

Deze riante villa staat aan de Ubbergseweg te Nijmegen.

Deze villa is na een brand in 1849 gebouwd in opdracht van de kunstschilder Guillaume Anne van der Brugghen. Van het afgebrande huis is alleen de kelder bewaard gebleven. De wit gepleisterde villa heeft een nagenoeg symmetrische opzet met middenrisaliet en flauw hellende zadeldaken met overstek. Deze verschijningsvorm en de situering in een bosrijke omgeving tegen een hoge stuwwal verlenen het pand het karakter van een Zwitsers chalet.

Villa "De Varenhof" bevindt zich aan de oostelijke rand van de bebouwde kom van Nijmegen, nabij de grens met de gemeente Ubbergen. Het vrijstaande pand staat aan de voet van de stuwwal en maakt een breed front naar de Ooijpolder die meteen aan de overzijde van de Ubbergseweg begint. G.A. van der Brugghen heeft op de verdieping een schildersatelier gehad met twee grote ramen die een weids uitzicht over de polder bieden.

Omschrijving
VILLA van twee bouwlagen en lage vliering op nagenoeg rechthoekig grondplan. Het bouwvolume bestaat uit een hoge middenpartij met risaliet aan de voorzijde en twee lagere zijvleugels. De middenpartij en de zijvleugels hebben elk een flauw hellende zadeldak. Het zadeldak van de middenpartij heeft de nokas loodrecht op de voorgevel (straatzijde). De daken van de zijvleugels zijn haaks hierop geprojecteerd. De daken zijn gedekt met bitumen en wateren af via bakgoten. De dakoverstekken rusten op doorgestoken daksporen, zijn afgezet met windveren en worden bij de nok bekroond door een akroterie (palmet-motief).

DSC 2207 3 edited naam ShiftNDe wit gepleisterde GEVELS hebben een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingsvloer. Gevelornamenten zijn niet toegepast. De gevelopeningen zijn overwegend rechthoekig van vorm. Het merendeel van de vensters heeft vierruits openslaande ramen. De hogere vensters op de begane grond, de verdieping van de middenpartij en de toegevoegde verdieping op de berging aan de achterzijde hebben alle tevens een tweeruits bovenlicht. De linker en rechter zijgevel hebben elk een qua vormgeving bij dit venstertype aansluitende dubbele tuindeur. Met uitzondering van de achterzijde zijn alle vensters en tuindeuren voorzien van persiennes. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is zes vensterassen breed. De geveltop van de twee vensterassen brede middenrisaliet is voorzien van het opschrift: "DE VARENHOF". De zijgevels zijn twee vensterassen breed. De hoofdentree bevindt zich in de linker zijgevel. De dubbele paneeldeur en het bovenlicht met geometrische roedenindeling zijn gevat in een kozijn met kwartrond hoekprofiel. Boven het bovenlicht bevindt zich een flauw hellend afdak. In de achtergevel bevinden zich ter plaatse van de hal en trap twee grote rondboogvensters (ijzeren roeden in ruitjespatroon). Tegen de achtergevel sluit een tweelaags uitbouw aan. De berging op de begane grond heeft een ingang en een rondboogvenstertje. De later toegevoegde verdieping onder doorgetrokken dakschild heeft drie zesruits vensters en een gewijzigde ingang.

De RUIMTELIJKE INDELING van het langgerekte pand bestaat uit drie woonvertrekken op een rij aan de voorzijde, verkeersruimten (vestibule annex garderobe, gang annex trap en hal) en een keuken aan de achterzijde. De kelder bevindt zich onder de woonkamer aan de linker voorzijde. De slaapkamers en het voormalige schildersatelier bevinden zich op de verdieping. De belangrijkste vertrekken zijn omwille van de lichttoetreding en het uitzicht aan de voorzijde gesitueerd.

In het pand is een groot aantal oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN bewaard gebleven, zoals paneeldeuren gevat in geprofileerde kozijnen met kroonlijsten; vouwblinden voor de ramen; tegel- en parketvloeren; een wenteltrap met binnenboom, gietijzeren spijlen en geprofileerde handlijst met omgekrulde uiteinden; een natuurstenen schouw met haardplaat (St. Joris en de draak) en houten banken in de hal; kelder met tongewelf.

DSC 2211 3 edited ShiftN naam Waardering:
- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis uit het midden van de 19de eeuw waarvan de uiterlijke verschijningsvorm geis op het Zwitsers chalet. Tevens is het pand een goed voorbeeld van een woonhuis met een langgerekte plattegrond, waarbij de belangrijkste woonvertrekken aan de voorzijde zijn gesitueerd en de verkeersruimten aan de achterzijde. De dienst- en woonvertrekken zijn zoveel mogelijk van elkaar zijn gescheiden. Voorts is het pand van belang vanwege de bewaard gebleven oorspronkelijke interieurelementen. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante, en voor Nederland betrekkelijk zeldzame situering tegen een behoorlijke helling; in casu de met bomen begroeide oostelijk flank van de Nijmeegse stuwwal met weids uitzicht over de Ooijpolder.
- Van cultuurhistorische waarde als voormalig woonhuis annex atelier van de kunstschilder Guillaume Anne van der Brugghen. De hoge verdieping met grote ramen ter plaatse van de middenrisaliet komt voort uit de bestemming van schildersatelier.

De bekende Nijmeegse zanger Frank Boeijen is één van de bewoners in het verleden geweest.

Op de 1e foto de villa. De 2e foto geeft  het straataanzicht weer.

Deze villa is een door het rijk beschermd Rijksmonument. De garage aan de achterzijde van het huis valt buiten die bescherming.

datum foto: 11 januari 2017 
bron foto: Paul Marsman© 

     

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte