logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
Albert Margry   

Albertus Arnoldus Johannes (Albert) Margry (Harderwijk, 30 april 1857 - Rotterdam, 27 oktober 1911) was een Nederlands architect.

Biografie   


Albert gaat in 1880 bij het sinds omstreeks 1865 bestaande architectenkantoor van zijn oudere broer Evert Margry in Rotterdam werken. Tegelijkertijd associeerde de architect J.M. Snickers zich tijdelijk met het bureau van beide broers. Snickers was aangetrokken om zich met decoratie en inrichting van de gebouwen bezig te houden, niet voor de ontwerpkant. De samenwerking werd op 1 januari 1909 weer ontbonden, zijn taak werd overgenomen door kunstschilder Adolf J.H. van Rijen. Albert en Evert zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van de verschillende architecten Margry. Het Rotterdamse bureau is in de tweede helft van de 20e eeuw samengegaan met andere architecten, onder toevoeging van namen als Jacobs, Tuns en Horsting (nu: MAS architectuur).

De bekendste werken   


  • de Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans en Sint-Jacobus de Meerderekerk in Vlissingen;
  • de Onze Lieve Vrouwekerk in Helmond;
  • de St. Josephkerk in Alkmaar (in samenwerking met zijn broer Evert Margry);
  • de Heilige Antonius van Padua-Sint Annakerk in Hazenkamp (Groenestraatkerk) in Nijmegen;
  • de Kerk van de Allerheiligste Verlosser in Rotterdam (die zijn oudere broer Evert Margry ontwierp en die híj later voltooide).
  • Sint-Jan de Doperkerk (Wateringen)

Klik hier om terug te gaan naar de startpagina architecten    

  

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte