Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Persingen


logo NG dubbel rood 2 non boldVia deze pagina komt u bij informatie over Persingen. Klik op de dorpsbeschrijving, buurtschap, straat of object hieronder om bij de betreffende artikelen te komen. 
Klik op de Artikelpagina's in het menu bovenaan op "Persingen" om terug naar deze pagina "Persingen" te gaan.  

De dorpsbeschrijving en buurtschap:   

De straten en objecten:   


   

    


      
   
Persingen   

Persingen
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Persingen
Persingen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Berg en Dal Berg en Dal
Coördinaten 51° 50′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,93 km²
Inwoners 
(2016)
105
(27 inw./km²)
Overig
Postcode 6575
Netnummer 024

Persingen is een dorp in de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Persingen ligt in de Ooijpolder. Met zijn 89 inwoners (34 woningen) wordt het dikwijls bestempeld als het kleinste (kerk)dorp van Nederland. De Nijmeegse toeristenmarketing maakt regelmatig gebruik van dit gegeven.

Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond.

Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje. Ook buurtschap Wercheren behoorde hiertoe. Persingen dankte zijn welvaart aan de gunstige ligging langs de vlakke handelsroute van Nijmegen naar Kleef. De weg was beter begaanbaar dan de hoger gelegen route over de stuwwal. 

Geschiedenis:
De "parrochia Persinghen" wordt in 1333 genoemd in een oorkonde van "Reynaldus Sybodonis, burchgrauius Noviomagensis." De kapel van Persingen was gewijd aan Sint Dionysius. De bijbehorende kerk met toren werd in 1400 gebouwd. Daarover elders op deze site binnenkort meer informatie.

Vanuit archeologisch oogpunt is het dorp zeer interessant omdat er meerdere bewoningsresten uit de beginperiode zijn aangetroffen. Een van die vondsten betreft het Huis te Persingen. De eerste vermelding van het kasteel van Persingen dateert van 1332. Het kwam in 1407 in bezit van het geslacht van Appeltern. Hendrick van Appeltern liet het slot bouwen met het doel om de weg naar Nijmegen door de Ooy en de vaarroute door het meertje onder controle te houden. Het is juist deze strategische ligging die het kasteel meer dan eens noodlottig werd. Beurtelings werd het ingenomen door de Kleefsen en de hertogen van Gelre. In 1526 werd het verwoest door de Nijmegenaren omdat hertog Karel van Gelre inbreuk had gepleegd op de privileges van de stad Nijmegen. Enkele jaren later werd het toch herbouwd maar op 22 oktober 1583 werd besloten het slot te ontmantelen omdat men vreesde dat de binnen gevallen Spanjaarden het als steunpunt zouden gebruiken. In 1613, het was inmiddels weer hersteld, werd het huis voor de laatste keer in brand gestoken om vervolgens nooit meer te worden hersteld. Daarna werd het een ruïne. Tijdens de overstromingen van 1809 verdwenen ook de laatste restanten van het huis in de golven.

DSC 2112 Persingensestr ShiftN 3 edited naam
Overzicht dorp
   

IIn 1970 is op de kasteelterp aardewerk gevonden uit de Romeinse tijd en de Late Middeleeuwen. Sinds 1974 is het terrein een archeologisch monument. Tegenwoordig herinnert slechts een vierkante met gras begroeide heuvel ten zuiden van het kerkje aan het kasteel van waaruit men ooit over de Ooypolder uitkeek. Het begin van die heuvel is zichtbaar op de foto.

Rond 1650 wordt Persingen genoemd als zelfstandige Heerlijkheid: "Heerlickheijt Persinghen inder Oije." Het is dan niet zonder verdediging: in 1676 schrijven de Franse ambassadeurs aan de koning van Frankrijk dat zij de "remparts", stadsmuren van Persingen, vanuit Nijmegen kunnen zien.

Ten tijde van Napoleon I is de gemeente Ooij en Persingen opgericht; de heer van Persingen werd de eerste burgemeester.

In het verleden is Persingen groter geweest en strekte de bebouwing zich uit over een halfronde dijk, de Circul van Ooij. Maar het dorp was kwetsbaar voor overstromingen en in 1809 werd het vrijwel geheel verzwolgen door de Waal. Het resterende Persingen ligt op een donk, een rivierduin.

Een tweede woonkern van Persingen wordt gevormd door enkele boerderijen in het gehucht Wercheren.

Op de foto een overzicht van de kern Persingen, bestaande uit de plaatselijke kerk en toren uit 1400, thans multifunctionele ruimte, de vroegere herberg "De Bonte Os" uit 1809, die thans als boerderij in bedrijf is en helemal rechts een oude boerderij waarvan het bouwjaar niet bekend is. Het is goed te zien dat de kern op een opgehoogd gebied staat. Naast de kerk een kleine bedrijfsruimte die ooit bij de kerk hoorde, toen deze ook een functie als boerderij had.

Op een aantal gebouwen kom ik t.z.t. wat gedetailleerder terug in deze website.

datum foto: 30-10-2016
bron foto: Paul Marsman©

Bekende inwoners: 

  • Daphne Deckers (1968) - Model, schrijfster en actrice heeft haar jeugd in Persingen doorgebracht.


Enkele afbeeldingen:

Het kerkje van
Persingen

Boerderij uit 1809
   

Archeologisch terrein
waarin resten van
kasteel Persingen
   
   
   
   

Archeologisch terrein
Stenen Gevel,
onder het maisveld
liggen in een lange
reep resten van het
verdronken
Persingen verscholen

Het Persingse veer
tussen Ubbergen
en Persingen
   
   
   
   


  


      
   
   
Wercheren   

Wercheren is een buurtschap in de Ooijpolder van de gemeente Berg en Dal. Het ligt twee kilometer ten zuiden van Ooij, maar maakt formeel deel uit van Persingen.  

DSC 2100 Werchensestr 2 3 edited ShiftN naam
Boerderij op terp

Wercheren is uiterst landelijk gelegen en deelt voor het grootste deel haar geschiedenis met Persingen zoals hierboven beschreven. Het bevat hoofdzakelijk historische terp-boerderijen. De meeste zullen t.z.t. op deze website verschijnen.

Geschiedenis (zie ook hierboven bij Persingen): 

Tot en met 31 december 2014 was Wercheren als buurtschap van Persingen, onderdeel van de gemeente Ubbergen. Op 1 januari 2015 ging Persingen, met Wercheren als buurtschap samen met die gemeente Ubbergen op in de gemeente Groesbeek. Exact een jaar later werd de gemeentenaam, na een volksraadpleging gewijzigd in "Berg en Dal."  


 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte