Op deze pagina staan de objecten in/aan de Nieuwe Holleweg in Beek:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Beek.
Aan de Nieuwe Holleweg op de hoek met de Rijksstraatweg te Beek staat "Hartje Beek."
Een blokvormig pand van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met donkere pannen. De symmetrische voorgevel heeft een licht risalerend middendeel met in het dakvlak een dakkapel met aan weerszijden een houten borstwering met balusters. Over de gehele breedte staat aan de voorzijde een smeedijzeren veranda met balkon. Aan de zijde van de rijksstraatweg bevindt zich een breed winkelraam.
Het is in 1861 gebouwd in een Neorenaissance stijl die ouder doet vermoeden, omdat een bouwplan is gebruikt wat al geruime tijd "op de plank" lag. Het is gebouwd als hotel en kruidenierswinkel.
Momenteel is het als winkel en woonhuis in gebruik.
Het pand is een gemeentelijk monument
datum foto: 5 mei 2016
bron foto: Paul Marsman©
Dit kerkje staat aan de Nieuwe Holleweg in Beek.
De toren is een laat-gotische toren, waarschijnlijk eerste helft 16e eeuw, waarvan het onderste gedeelte is opgetrokken uit tufsteen. De door twee rondboognissen is ieder gevelvlak versierde klokkeverdieping draagt een vierzijdige spits. Gerestaureerd in 1905.
De toren is apart een rijksmonument
De kerk zelf is een Hervormde Kerk (thans PKN). Het is een eenbeukigen, laatgotisch bouwwerk, bestaande uit een kort schip met lager rechthoekig gesloten koor, verbouwd in 1782 en 1826, gerestaureerd 1905-'06.
De kerk bevat een Kabinetorgel wat in 1805 is gebouwd door J.C. Strumphler. In 1961 gerestaureerd door de firma Van Vulpen en in 1978 overgeplaatst vanuit de Hervormde Kerk te Ubbergen.
Dit kerkje staat bekend om zijn intieme sfeer binnen.
De kerk is een apart rijksmonument.
datum foto: 8 maart 2016
bron foto: Paul Marsman©
Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven
Dit huisje is te vinden aan de Nieuwe Holleweg in Beek, langs de oprit naar verpleeghuis Kalorama. Het is ontworpen door de destijds in Amsterdam zeer bekende architect Abraham Salm, die ook de naamgever is geworden van dit bouwwerkje.
Het is grotendeels nog origineel. Het Huisje werd in 1892 als bouwpakket in Zwitserland gemaakt in opdracht van de bewoners van landgoed Stollenberg in Berg en Dal. Daar fungeerde het tot 1913 als privé tramwachthuisje. In dat jaar werd de stoomtramlijn over de Berg en Dalseweg opgeheven, na de opening van het Bergspoor tussen Beek en Berg en Dal.
Het Salmhuisje was vanaf toen dan ook "werkeloos." Het stond op de kruising van de Prins Hendriklaan en de thans Oude Kleefsebaan. Villa Stollenberg (ontworpen door dezelfde architect) brandde in 1929 af en het huisje werd in 1930 geschonken aan Bad-Beek in het Elzendal. Daar werd het gebruikt als kiosk tot de sluiting van het bad in 1953.
Het huisje stond sinds 1930 enigszins verstopt in het doodlopende Elzendal bij het zwembad van Beek als entreehuisje, waar later ook de Forellenhof te vinden was. Na de grote renovatie van 1991 was in het monumentje een expositie ingericht over de architect Salm.
In 1987 werd het huisje van Salm geadopteerd door Heemschut-Gelderland en de Stichting Monument en Landschap. De Stichting Salmhuisje Beek-Ubbergen werd op instigatie van de stichting opgericht en het huisje werd gerestaureerd. In 1991 werd het teruggeplaatst op het terrein van het toenmalige restaurant De Forellenhof aan de Elzenweg.
Na een onzekere periode (het huisje werd o.a. gebruikt door de krakers van De Forellenhof, nadat die failliet was gegaan) en met het oog op mogelijke nieuwbouw in het Elzendal, werd het 6.500 kg wegende Huisje van Salm in augustus 2007 met een mobiele kraanverplaatst naar de huidige locatie aan de Nieuwe Holleweg.
Het in chaletstijl gebouwde huisje staat op een betonnen voet. Het is een blokvormig bruin geschilderd houten bouwwerk van één bouwlaag onder een ver overstekend zadeldak. Aan de voorzijde steekt het dak zover over, gesteund door twee houten geornamenteerde zuiltjes, dat het een bijbehorend terras met witgeschilderd hekwerk overdekt. Aan de voorzijde bevindt zich de deur met blinden en gesneden omlijsting. Ook de kleine vensters in de zijgevels hebben blinden en een gesneden omlijsting. Op het dak staat een zeszijdige open dakruiter met klok.
De huidige functie is een theehuisje voor verpleeghuis Kalorama.
Het Salmhuisje is een in 1987 door de gemeente Beek-Ubbergen aangewezen en door de nieuwe fusiegemeente Berg en Dal overgenomen gemeentelijk monument
datum foto: 8 maart 2016
bron foto: Paul Marsman©
Aan de Nieuwe Holleweg te Beek staat deze voormalige wasboerderij.
Het betreft een rechthoekig, witgepleisterd pand van één bouwlaag onder een met rode pannen gedekt zadeldak met geknikt wolfeinde. De gevel aan de straatzijde is symmetrisch, de ingang bevindt zich in de linker zijgevel. Bijna alle vensters op de begane grond zijn voorzien van blinden. Tegen de achterzijde zit een kleine aanbouw met plat dak, waaronder een bron ontspringt (nauwelijks zichtbaar vanaf de openbare ruimte).
Bouwjaar: ca. 1885
Bouwtype: hallenhuis
Vroeger was dit een wasboerderij.
Beek stond vroeger bekend als wasdorp. Welgestelden lieten hun was door de wasvrouwen ter plaatse doen. Beek ligt in het stroomgebied van kleine beekjes die via Groesbeek afwateren in het Meertje om vervolgens in de Waal uit te monden. Al in de Romeinse tijd werd die stroom voor allerlei doelen ingezet. In Berg en Dal zijn daar nog voorbeelden van te vinden. De Broerdijk in Nijmegen dankt er zelfs haar ontstaan aan.
Het water wat via Beek stroomde bleek zodanig helder te zijn dat het goed gebruikt kon worden voor de was oude stijl. Een heuse "wasindustrie"ontstond daardoor. Her en der zijn in Beek nog vroege washuizen en -boerderijen, spoelputten of restanten er van te vinden.
De huidige functie is woonhuis.
De bewoner gaf geen toestemming het huis vanaf z'n erf te fotograferen, doch uitsluitend vanaf de openbare ruimte. Dat kon alleen als er veel groen bij kwam.
Het betreft een gemeentelijk monument.
datum foto: 22-04-2017
bron foto: Paul Marsman©