Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Malden, Kerkplein

Op deze pagina staan de objecten in/aan het Kerkplein in Malden:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Malden.    


    

    

    

    

     
   





   

 

 
Het Accordeon- en Harmonicamuseum "De Muse"

DSC 2286 3 edited ShiftN naamDit museum staat aan het Kerkplein te Malden. U vindt er een uitgebreide collectie accordeons, (mond)harmonica's, concertina's, bandoneons en aanverwante instrumenten. Tevens staat er de grootste accordeon ter wereld! In dit museum wordt ook een overzicht gegeven van het ontstaan en de ontwikkeling van tonginstrumenten.

Met een geluidsrondleiding krijgt de bezoeker interessante informatie en muziekfragmenten te horen!

Enkele hoogtepunten zijn:  

  • De Grote Fiers, de grootste accordeon ter wereld! Deze accordeon is maar liefst 1,90 meter hoog en werd in 1928 gebouwd bij Scandalli in Italië.
  • In de Hall of Fame - een unieke verzameling mondharmonica's, verzameld door Art M. Daane - vindt u mondharmonica's van bekende en beroemde spelers, zoals Ronald Reagan, Jean 'Toots' Thielemans en het Hotcha Trio.
  • De kleine, groene concertina van Tom Manders, beter bekend als Dorus.
  • Enkele instrumenten van Nederlandse bouwers, zoals Bernard Vos, Cees Eekels en Frans van der Aa.

Het is daar mogelijk om zelf een instrument ter hand te nemen! Altijd al eens op een accordeon, harmonica, melodica of mondharmonica willen spelen? Dat kan dus! In het museum is een tafel vol instrumenten waar men naar hartenlust het uit kan proberen.

Of men zelf accordeon speelt of niet, een bezoek aan dit museum is in alle opzichten de moeite waard! Een stukje Nijmeegs Glorie onder de "rook" van Nijmegen.

Het gebouw, wat verder nog een muziekcafé, een feestruimte, een accordeonspeciaalzaak en een reparatieatelier bevat, is weliswaar van een nostalgische schoonheid, maar heeft dat nog niet "beloond" zien worden met een monumentenaanwijzing.

datum foto: 9 maart 2017
bron foto: Paul Marsman©   

Vanwege de coronacrisis heeft dit museum haar deuren moeten sluiten.


        
   





Sint Antonius Abtkerk

De huidige kerk aan het Kerkplein in Malden vervangt de van oorsprong middeleeuwse voorganger, die in de naoorlogse jaren te klein was geworden.

De kerk werd ingewijd in 1960 en werd ontworpen door J.W.C.J. Bijnen (1916-1993), onder invloed van de Bossche School van Dom H. van der Laan. Het is een grote, rechthoekige zaalkerk, opgetrokken in breuksteen en beton, die aan drie zijden door een glas-in-loodwand wordt afgesloten. Op de zuidoostelijke hoek bevindt zich een semi-vrijstaande doopkapel, bekroond door een kleine klokkentoren. Aan de voorzijde staat een portaal met drie toegangen.

Blikvanger van het godshuis is de massieve gevel van glas in lood waarin kunstenaar Jan Martens heeft weergegeven hoe Jezus door vis en brood te vermenigvuldigen nieuwe gelovigen aan zich wist te binden. Op de foto is deze gevel goed zichtbaar.

DSC 2287 3 edited ShiftN naamDe kerk is een belangrijk werk uit het oeuvre van Bijnen, waarbij destijds werd gepoogd de traditionele (liturgische) richtlijnen in de R.K. kerkbouw aan te laten sluiten bij een authentieke moderne stijl, mede beïnvloed door Van der Laan en de Franse architect Le Corbusier.

DSC 2288 3 edited ShiftN naamErfgoedvereniging Bond Heemschut-Gelderland heeft de gemeente Heumen verzocht om de kerk van St. Antonius Abt met de aangrenzende pastorie te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst van Heumen. Tot op heden is aan dit verzoek geen gehoor gegeven.

Door de enorme terugloop van kerkgangers als gevolg van onvrede tussen de vroegere pastoor en de kerkelijke gemeente is deze parochie in financiële problemen gekomen. Ook heeft het bisdom Den Bosch besloten om meerdere parochies samen te gaan voegen. De parochie in Malden is als gevolg daarvan opgeheven. Voorlopig heeft dit gebouw nog de functie als kerk. Wat de bestemming van deze kerk in de toekomst wordt is ongewis.

Op de 2e foto links een zijaanzicht, zoals zichtbaar vanaf de Rijksweg en het tegenover gelegen winkelcentrum te zien.

De kerk geniet nog geen monumentenbescherming, maar dat lijkt een kwestie van tijd. De gemeente Heumen heeft dit gebouw als gemeentelijk monument genomineerd. De voorbereiding dit te realiseren zijn in een vergevorderd stadium.

datum foto's: 9 maart 2017 
bron foto's: Paul Marsman© 


 Klik hier voor: "kerkelijke objecten, herdenkingsmonumenten en kerkhoven"   


     
   




   
   
Een voormalige boerderij

Deze boerderij bevindt zich aan het Kerkplein, maar ook aan de Broekkant in Malden.

DSC 2284 Malden Kerkplein 14 3 edited naamDe Broekkant is een oeroud tracé in Malden in het verlengde van de Maldense Hatertseweg. Doordat de expansie van dat dorp en dus de gemeente heeft nieuwbouw van het gemeentehuis Heumen en de rooms Katholieke Kerk (beide (binnenkort) elders op deze website beschreven) dat tracé aangetast. Ter hoogte van de Eendenpoelseweg houdt tegenwoordig de Broekkant op en heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe benaming Kerkplein. Dat plein is een plein, parkeerplaats, straat en heeft in het midden horeca en accordeonmuseum de Muse (zie elders op deze website). In een hoek achteraf van dit plein is een klein voetpad naar de "nieuwe" Broeksingel wat nog de naam Broekkant heeft. Aan dat voetpad, maar met een postadres op het Kerkplein staat dit boerderijtje van de foto's.

Het betreft een voormalige boerderij met rieten kap en een met pannen gedekt ondereind. Het achterhuis aan de zijde van het Kerkplein (zie 2e foto hieronder) is tot woonruimte verbouwd. De voorgevelindeling (zie foto hierboven) is nog originnel met kozijnluiken en ramen met roedenverdeling.

DSC 2285 Malden Kerkplein 14 3 edited naamOver het interieur is niks bekend. Over het bouwjaar trouwens ook niet.

Door de gewijzigde stratenloop ter plaatse is de ingang van het erf aan de achterkant (achterhuis) van het pand. De vroegere voorkant komt in een mooie tuin uit. De ingang van het pand is tegenwoordig halverwege de zijkant gerealiseerd.

Beide foto's zijn met toestemming van de bewoner vanaf het erf zelf gemaakt .

Deze voormalige boerderij is een gemeentelijk monument van de gemeente Heumen, waartoe Malden behoort.

datum foto's: 9 maart 2017
bron foto's: Paul Marsman©   


 
   
   

   

   

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte