Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Weurt, Theodoor van Heereveldstraat

Op deze pagina staan de objecten in/aan de Theodoor van Heereveldstraat in Weurt:

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Weurt.    


    

     

     

     

     

   

   

   

   

   

 
   

Voormalige boerderij   

Een als boerderij gebouwd en thans als woonhuis in gebruik zijnde optrekje aan de Theodoor van Heereveldstraat in Weurt.

Een fraaie nog vrij gaaf bewaard gebleven hallehuisboerderij, daterend uit het midden van de 19de eeuw (ca. 1860). De boerderij lag oorspronkelijk vrij in het buitengebied van Weurt ten zuiden van de Van Heemstraweg. Dit gebied is echter sinds de late jaren '50 langzaam maar zeker volgebouwd, waardoor de boerderij thans in een woonwijk is gelegen.

Voor het huis ligt een siertuin en aan weerszijden een boomgaard, waardoor het huis in ieder geval nog voldoende ruimte om haar heen heeft, zodat het als landelijk bouwwerk tot haar recht kan komen. De boerderij is van een in deze streek gebruikelijke hallehuisvorm, met een middenlangsdeel, rieten zadeldak met wolfeinden en kleine zoldervensters in de topgevel voor.

Een middelgrote hallehuisboerderij op rechthoekige plattegrond met middenlangsdeel afgesloten door een met riet gedekt zadeldak (met gesmoorde rietvorsten) met wolfeinden boven de voor- en achtergevel. De wolfeinden hebben een overstek. Op de nok staat ter hoogte van de brandgevel een gemetselde schoorsteen. De gevels zijn gemetseld in een handvorm baksteen in kruisverband met in de voorgevel ter afsluiting van de deur- en vensteropeningen strekken. Het metselwerk van de topgevels sluit in de schuine gevelbeëindigingen af met vlechtingen.

DSC 1928 Th v Heerenveldstr 71a 3 edited naamDe a-symmetrisch ingedeelde vierassige voorgevel heeft onder van links naar rechts gezien twee vensters, een deur en tenslotte weer een venster. De vensters bezitten een kozijn met luiksponning, opgeklampte luiken en een 6-ruits schuifraam. De voordeur met dekstukken dateert uit omstreeks 1920 en is geplaatst in een nog oorspronkelijk kozijn met kraalprofiel. Het bovenlicht heeft een levensboom. De topgevel heeft twee zoldervenstertjes met naar buiten draaiende stolpramen.

De linker zijgevel heeft rechts van de middenas een lage opgeklampte deur in een rechthoekig kozijn met links daarvan een rechthoekig "staand" venstertje met draairaam en rechts van de deur een klein rechthoekig "liggend" venstertje met luikje. Geheel rechts bevindt zich in het voorhuisgedeelte een niet oorspronkelijk venster met dubbele 4-ruits draairamen en luiken.

De rechter zijgevel is links in het voorhuisgedeelte blind uitgevoerd. Ongeveer in de middenas bevindt zich onder een kelderlicht onder een strek en daarboven een opkamervenstertje met 2-ruits raam. In het bedrijfsgedeelte rechts bevinden zich drie niet oorspronkelijke stalvensters met betonnen 2-ruits stalramen.

De achtergevel heeft de gebruikelijke symmetrische opzet met getoogde staldeuren op de hoeken en in de middenas een brede getoogde deeldeuropening, geflankeerd door getoogde stalvenstertjes.

Erf:
Voor het huis ligt een fraaie, symmetrisch aangelegde siertuin met buxushaagjes en nog relatief jong geboomte. Ter weerszijden van de boerderij een met een houten hek omgeven weiland met boomgaard. De boerderij is van de boomgaarden gescheiden door grintpaden.

 Architectuurhistorische waarde:
Een goed en redelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een midden 19de eeuwse hallehuisboerderij. De karakteristieke, a-symmetrisch ingedeelde voorgevel (karakteristiek voor hallehuis-boerderijen van voor 1900) is nog geheel gaaf bewaard gebleven, met voor die periode karakteristieke elementen zoals oud metselwerk met vlechtingen, vensters met 6-ruits schuiframen en luiken en rieten kap met wolfeinden.

Situeringswaarde:
De markante boerderij is gelegen in het zuidelijke deel van de dorpskern van Weurt, in de tijd dat deze boerderij verrees nog buitengebied. Thans staat het huis in een nieuwbouwwijk. Aan weerszijden staat de boerderij nog vrij met boomgaarden langs de zijgevels en een siertuin voor de voorgevel. Door deze nog vrije ligging, noodzakelijk voor een historische boerderij, speelt het pand een zeer belangrijke rol in het straatbeeld ter plaatse. Deze boerderij is verder van belang omdat het nog de geschiedenis van dit gebied (in oorsprong buitengebied) laat zien, waardoor de historische structuur van het dorp ook hier nog herkenbaar blijft.

Boerderij en thans dus het woonhuis is een gemeentelijk monument.

datum foto: 28-09-2016
bron foto: Paul Marsman© 


 

 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte