Op deze pagina staan de objecten in/aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal:
- Eenzaam gelegen woonhuis
- Eenzaam woonhuis
- De Groote Flierenberg
- Huis Lindenhof
- Voormalige boerderij
- Voormalige Luchtwachttoren
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Berg en Dal.
Aan de Zevenheuvelenweg te Berg en Dal, bovenaan één van die zeven heuvels staat dit mooie, maar eenzaam gelegen woonhuis.
Een bakstenen pand op een samengestelde plattegrond onder een overstekend wolfdak met aangekapt zadeldak met rode pannen en piron. Bijzondere kenmerken zijn het siermetselwerk en de vakwerk-achtergevel (niet op de foto).
Bouwjaar: ca. 1916
Architect: waarschijnlijk C.M.F.H. Estourgie
Bouwstijl: chaletstijl
Vroegere was dit de dienstwoning aan het begin van de oprijlaan van Landgoed Nederrijk, wat eigendom van de familie Jurgens was. Van het landgoed zijn alleen de lanenstructuur, twee dienstwoningen (voor de andere zie verderop op deze pagina), een koetshuis met woning (binnenkort elders op deze website) en een loods of schuur gerealiseerd. Het landhuis zelf is er nooit gekomen.
Momenteel is het een woonhuis.
Het is een gemeentelijk monument
datum foto: 22-04-2017
bron foto: Paul Marsman©
Aan de Zevenheuvelenweg te Berg en Dal staat vlakbij de grens met Groesbeek en diep verscholen in de bossen dit eenzame woonhuis.
Vroeger was het een boswachterswoning bij Landgoed Nederrijk, eigendom van de familie Jurgens. Van het landgoed zijn alleen de lanenstructuur, twee dienstwoningen (de andere elders op deze pagina), een koetshuis met woning (zie binnenkort elders op deze website) en een loods of schuur gerealiseerd. Het landhuis zelf is er nooit gekomen.
Het is een bakstenen pand op vierkante grondslag, gebouwd onder een zadeldak met rode pannen, voorzien van geveltoppen met siermetselwerk en houten stijlen. De meerruitsvensters hebben segmentbogige blindvelden met siermetselwerk en natuurstenen decoratie. Links een aangekapte veranda.
Bouwjaar: 1916
Architect: waarschijnlijk C.M.F.H. Estourgie
Bouwstijl: kenmerken van de chaletstijl
Het is een gemeentelijk monument.
datim foto: 22-04-2017
bron foto: Paul Marsman©
Ver weg van de Zevenheuvelenweg te Berg en Dal, maar toch met een postadres op die straat staat boerderij "De Groote Flierenberg."
Een ydillisch gelegen, bakstenen, oorspronkelijk gepleisterde, deels rietgedekte boerderij met middenlangsdeel onder een zadeldak. Het dwars geplaatste voorhuis bevindt zich onder een schilddak.
De oorspronkelijke gevelindelingen zijn gewijzigd, maar nog wel uit het metselwerk af te leiden.
Bouwjaar: 1652, wat afgeleid is uit de muurankers.
Bouwtype: T-boerderij
Deze oorspronkelijke boerderij staat in een stukje Berg en Dal wat mede gelet op de padenstructuur en de groenbegroeiïng er op lijkt alsof we een paar eeuwen terug in de tijd zijn gegaan. Dat is waarschijnlijk de reden dat van de landerijen thans een camping is gemaakt. Het kleine meer wat deel uitmaakt van die camping zal het nostalgische gevoel alleen maar verhogen. Het is dan ronduit jammer dat de moderne campeermiddelen niet echt bijdragen aan een nostalgisch beeld en gevoel waar een paard en wagen niet zou misstaan.
Momenteel is die boerderij in gebruik als woonhuis en receptie van de camping.
Op de eerste foto het woongedeelte en op de tweede foto de vroegere bedrijfsruimte.
Het geheel betreft een gemeentelijk monument.
datum foto's: 22-04-2017
bron foto's: Paul Marsman©
Aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal staat huis Lindenhof.
Een gepleisterd pand met bakstenen speklagen op rechthoekig grondplan onder een samengesteld dak met donkere pannen. In de voorgevel zijn twee ingangsportieken met paneeldeuren met glas-in-lood en smeedijzeren raamhekken. Links is een topgevel en houten serre met balkon. De venster- en deuropeningen worden merendeels afgesloten door blinde segmentbogen. Rechts is een ruime platte uitbouw.
Bouwjaar: ca. 1905-1915
Momenteel is het, zoals het ook gebouwd is, een dubbel woonhuis
Huis Lindenhof is een gemeentelijk monument
datum foto: 22-04-2017
bron foto: Paul Marsman©
Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan bij deze vroegere boerderij aan de Valkenlaagte te Berg en Dal.
Ver verwijderd van de verharde wegen staat deze nostalgische, gepleisterde en tot woonhuis omgebouwde voormalige boerderij van het hallenhuistype op zwarte plint onder een wolfsdak met donkere pannen. Het heeft een asymmetrisch ingedeelde voorgevel met voordeur links en twee vensters met schuiframen en luiken.
De zijgevels hebben door de dakvoet brekende vensters. De achtergevel is gewijzigd ten behoeve van de woonfunctie.
Bouwjaar: eind 19e eeuw
Bouwtype: hallenhuis
Deze boerderij behoorde oorspronkelijk bij "Landgoed De Holdeurn." Momenteel is het een woonhuis.
Op de eerste foto rechts boven een vooraanzicht van de boerderij. Op de tweede foto links een beeld van het gemeubileerde terras.
Beide foto's zijn met toestemming van de bewoner vanaf het erf genomen.
Het betreft een gemeentelijk monument.
datum foto's: 22-04-2017
bron foto's: Paul Marsman©
Verscholen in de bossen aan de Zevenheuvelenweg te Berg en Dal, langs de toerit naar een camping en op het hoogste punt van de Vlierenberg staat deze voormalige luchtwachttoren.
Het betreft een betonnen raatbouwtoren met houten bekroning, gelegen in een bosperceel. Hij is gemaakt van prefab-betonnen elementen van de NV Raatbouw / NV Schokbeton, aan elkaar verbonden door bouten en moeren. Bovenin is een observatiecabine waarin zich een statief met luchtwachtapparaat heeft bevonden.
Oorspronkelijk was dit een luchtwachttoren van het Korps Luchtwachtdienst (KLD). Hij in de Koude Oorlog geplaatst en bemand door vrijwilligers. Doel was het tijdig signaleren van vijandelijke vliegtuigen. Van de 139 gebouwde luchtwachttorens is dit een van de laatst overgebleven exemplaren. De torens werden overbodig door de komst van straaljagers en door geavanceerde radartechnieken.
De luchtwachttoren in Berg en Dal heeft ook enige tijd gefungeerd als brandwachttoren.
Momenteel is de toren in gebruik bij telefoonproviders als communicatietoren voor mobiele telefonie.
De toren is een gemeentelijk monument
datum foto: 22-04-2017
bron foto: Paul Marsman©