logo NG dubbel rood 2 non bold



Architecten  


De architect is de eerste persoon die, na de politiek, over een gebouw, pand, brug, etc. iets op papier zet. Binnen het gebied voor deze website "Nijmeegs Glorie" zijn vele bekende en minder bekende architecten actief geweest of zijn dat nog steeds. Sommige hadden en hebben nationale en enkele zelfs internationale alure. Vele beeldbepalende gebouwen in Nijmegen e.o. zijn ontworpen door de beroemde architecten van weleer. Maar ook de nieuwe en jonge karakteristieke panden zijn begonnen op de tekentafel van een archtitect. 

Deze rubriek zal u naar de achtergronden van de divere architecten leiden die zijn of haar sporen in Nijmegen e.o. hebben achtergelaten of dat nog steeds doen. 

Dit overzicht zal de komende tijd gestaag groeien.  

Voor de informatie die is gebruikt om deze rubriek mogelijk te maken verwijs ik naar de pagina copyrights© van deze website. Daarbij dient aangemerkt te worden dat voor deze rubriek de verreweg belangrijkste bron Wikipedia is geweest.

Hieronder de inleidingen met de "lees meer" link van enkele (aansprekende) architecten. In het menu rechts op deze pagina en in het gefixeerde menu bovenaan alle pagina's van deze rubriek architecten een alfabetisch overzicht op achternaam van alle architecten in deze rubriek. In de berichten is een link te vinden om op deze pagina terug te komen. Dat is een foto (cursor wordt pijltje), indien aanwezig, anders onderaan de pagina of via het menu bovenaan.  



Bert Brouwer is de grondlegger en eigenlijk de enige uitvoerder van de stadsindeling na de afbraak van de stadswallen en -muren. Straatlopen, wegindelingen, etc. komen van zijn hand. Dagelijks is nog steeds in allerlei stadsuitlegwijken zijn werk zichtbaar. Daarbij was hij ook woningarchitect. Ook daarvan zijn in Nijmegen nog sporen te vinden.   
........lees meer   



Piet Buskens heeft een tijd zijn bureau in de Molenstraat. In die straat zijn enkele panden van zijn hand. Na Nijmegen is Buskens naar Rotterdam getogen, waar hij tot een befaamd architect uitgroeide.
........lees meer



Antoon Croonen heeft samen met zijn compagnon Pieter Dijkema veel ontworpen op het Radboudterrein. Ook enkele markante gebouwen elders in de stad komen van hun hand.
........lees meer   



Pierre Cuypers is als architect misschien wel het beste wat ons land heeft voortgebracht. Geen architect heeft zoveel wereldbefaamde ontwerpen mogen uitwerken als hij. Het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam, de Fontein op het Binnenhof in Den Haag, de restauratie van de Ridderzaal op eveneens het Binnenhof, etc. etc. Veel (koninklijke) en deels ook hoge onderscheidingen zijn hem ten deel gevallen. In enkele gevallen heeft hij het fysieke deel er van zelf ontworpen. Interieurs kwamen ook vaak van zijn tekentafel. Denk dan aan altaars en preekgestoeltes. Ook de tronen in de Ridderzaal, waar het staatshoofd op Prinsjesdag plaatsneemt, zijn van de hand van Cuypers. Ondanks zijn grote en aansprekende werken in de grote steden van ons land kwam hij uit de provincie en ligt daar ook begraven. Ook in Nijmegen heeft hij projecten van de tekentafel laten komen. O.a. drie katholieke kerken, die helaas WOII niet hebben overleefd. Het enige nog bestaande en nog origineel functionerende gebouw in Nijmegen heeft vanwege een na-oorlogse aanbouw nooit een monumentenstatus gekregen. Dan hebben we het over het Kolpinghuis.
........lees meer   



 Pieter Dijkema werkte in een eigen bureau samen met Antoon Croonen. Samen hebben zij veel voor het Radboudterrein betekend. Dijkema heeft zelf op persoonlijke titel de Titus Brandsmakapel aan de Kroonstraat ontworpen. 
........lees meer      



Charles Estourgie heeft zijn achitectonische sporen in Nijmegen e.o. duidelijk achtergelaten.
........lees meer   



Caspar Franssen was een Nederlands architect die het bekendst werd door zijn katholieke kerken, waarvan hij er meer dan 50 ontwierp. In de regio heeft hij z'n sporen in Weurt nagelaten. 
........lees meer



Marinus Jan Granpré Molière had blauw bloed en een navenante instelling. Hij had uitgesproken meningen over architectuur, die de branche vaak opschudde. Met dit gegeven heeft hij het "Hollandsch-Dyuitsch Gemaal" aan de Dijkgraaf van Wijckweg ontworpen.   
........lees meer   



 Max van Huut is een relatief onbekende na-oorlogse architect, maar stond toch garant voor enkele aansprekende gebouwen in Nederland en daarbuiten. Zijn stijl kenmerkte zich door de scheve muren. In Nijmegen heeft hij één groot gebouw ontworpen.   
........lees meer   



Albert Jacot is een relatief onbekende architect. Er is ook, behalve wat werken van hem, niet veel bekend van hem. In Nijmegen tekende hij voor twee onderdelen van het Landgoed Brakkesteyn.   
........lees meer



Herman Jansen is geboren in Rotterdam, ligt begraven in Oud-Leusden en heeft met name in en voor Amsterdam e.o. gewerkt met aansprekende projecten. Zo af en toe maakte hij een uitstapje zoals o.a. naar Nijmegen, waar hij het hoekpand Molenstraat met "In de Betouwstraat" ontwierp. 
........lees meer   



Architect Oscar Leeuw heeft vele bekende panden ontworpen. Hij was in de bouwnijverheid van vroeger dan ook een in Nijmegen "wereldberoemde" architect.   
........lees meer 



 H.C. van de Leur is niet één van de meest bekende architecten. Toch heeft hij voor de regio heel wat betekend. Hij heeft een straat in Oriëntalis ontwikkeld, maar ook enkele woonhuizen en kerkelijke gebouwen in de regio komen van zijn hand.   
........lees meer    



Jos Limburg heeft zijn sporen hoofdzakelijk in Den Haag verdiend. Zo af en toe had hij een "uitstapje" elders in het land. Zo ook in Nijmegen waar hij namens het ministerie van Oorlog de Prins Hendrikkazerne op het Limosterrein ontwierp.
........lees meer   



Jacobus van Lokhorst is de ontwerper van de vroegere Rijkskweekschool (het latere en voormalig Stedelijk Gymnasium) en de bijbehorende conciërgewoning.   
........lees meer



F.A. Ludewig is opgeleid door de vermaarde Pierre Cuypers en had dus een briljante carrière in het verschiet. Dat is echter anders gelopen, waardoor hij na verloop van tijd emigreerde naar de V.S. In onze regio heeft hij panden in Beek en Nijmegen ontworpen.   
........lees meer   



 Albert Margry, vader van zoon Jos, tekende voor twee kerken in de regio. Eén heeft hij afgerond. De ander heeft zijn zoon Jos overgenomen na het overlijden van Albert.  
........lees meer   



Jos Margry is de zoon van Albert Margry. In de regio bekend van de Antonius van Paduakerk aan de Groesbeekseweg, welke opdracht hij van z'n vader overnam toen die overleed. De Cenakelkerk in Heilig Landstichting ontwierp hij samen met Jan Stuyt.
........lees meer 



W.J. Maurits was een architect, tevens aannemer, die samen met Bert Brouwer een belangrijk aandeel heeft gehad in de stadsuitbreiding na de ontmanteling van de stadswallen.
........lees meer  



Nicolaas Molenaar sr, leerling van de bekende architect Pierre Cuypers (o.a. Centraal Station en Rijksmuseum, beide te Amsterdam), heeft een bescheiden, maar aansprekend spoor achtergelaten in Nijmegen. Hij tekende voor het Canisius College op de Berg en Dalseweg, waar duidelijk de hand van Pierre Cuypers te zien is, en de in WOII grotendeels verwoeste Petrus Canisiuskerk (Molenstraatkerk).   
........lees meer   



Cornelis Outshoorn tekende voor bekende en markante gebouwen. Het Amstelhotel en het voormalige postkantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal (achter de Nieuwe Kerk en Paleis op de Dam), beide in Amsterdam zijn van zijn hand gekomen. In de regio heeft hij voor één markant en bekend object getekend. Dat is helaas in 1971 gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor een luxe verzorgingshuis. We hebben het dan oven Hotel Groot Berg en Dal.
........lees meer   



Johan van der Pijll was in Nijmegen bekend als de architect van de nieuwe zakelijkheid. Actief voor de oorlog samen met B.J. Meerman en na de oorlog met name in het herstel van oorlogsschade. Het meeste van zijn werk hebben de monumentenstatus niet gehaald. Grote uitzondering is het karakteristieke voormalige tankstation aan de Muldersweg. Een smet op zijn naam is zijn keuze in 1943... 
........lees meer



Abraham Salm is een grote naam in de Amsterdamse architectenwereld. Talloze bekende en minder bekende bouwwerken aldaar komen van zijn tekentafel. Hij heeft één keer een uitstapje naar Ubbergen en Berg en Dal gehad...  
........lees meer   



Architect Derk Semmelink, heeft een bescheiden, maar onuitwisbare bijdrage aan de Nijmeegse architectuur geleverd.
........lees meer   



Jan Strik was een bekende wederopbouw architect na WOII, met kerken als specialisme. In de regio tekende hij voor de OLV van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal.
........lees meer    



Jan stuyt is een architect die in Nijmegen e.o. niet zo bekend is. Toch staat zijn meest aansprekende werk in de regio. In Heilig Landstichting.   
........lees meer 



Gerrit Versteeg is in de regio met name bekend van de transformatorhuisjes.
........lees meer   



J.J. Weve (Jan Jacob) is een architect die regelmatig in Nijmeegse beschrijvingen terugkomt. Hij is met name bekend uit de eerste helft van de vorige eeuw. 
........lees meer   



                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte